Nova vizija

Pogledaj sve kategorije

2013 - Sep - 01

Vest iz IT sveta koja je obeležila prošlu nedelju odnosi se na odlazak Stiva Balmera sa čela kompanije Majkrosoft. Ovaj gospodin široj javnosti verovatno je najpoznatiji kao junak inserta sa Jutjuba u kome, pred prepunom dvoranom zaposlenih u Majkrosoftu, u raspojasanoj košulji i poprilično oznojen, frenetično skače i uzvikuje „programeri, programeri“ (eng. „developers, developers“), aludirajući na to ko je najveća vrednost i snaga softverskog giganta. O njegove 33 godine provedene u firmi, doprinosu, manama, uspesima i greškama mnogo se govori i piše ovih dana. Nekako su posle bitke svi generali, pa se ovom temom ne bih bavio.

Mnogo me više interesuje ko će ga naslediti na funkciji i šta bi to moglo da znači ne samo za jednu od najvećih softverskih kuća, već i za industriju informacionih tehnologija uopšte. Naime, premda konstantno kritikovan da kasni za konkurencijom u novim oblastima, Majkrosoft je u poslednjih nekoliko godina pokrenuo mnogo inicijativa koje imaju ogroman potencijal, a ukupna snaga kompanije daleko je od zanemarive. Ono što mislim da nedostaje su sveža vizija i jaka ličnost koja će probuditi uspavanog diva.

Paradoksalno, slažem se sa nekim glasovima da je verovatno najidealniji kandidat upravo Bil Gejts, čovek koji je osnovao Majkrosoft, a koji se 2008. povukao iz firme i posvetio humanitarnom radu. Od samih početaka on je bio taj genije i vizionar koji je vukao kompaniju napred, a svakako je i najjači simbol koji bi zaposlenima, ali i korisnicima, mogao da ulije novu energiju. Uostalom, slična situacija desila se i velikom konkurentu Eplu, pa je povratak Stiva Džobsa doneo samo boljitak. Imao sam priliku da na jednom skupu sedim za istim stolom i popričam sa gospodinom Gejtsom, i moram priznati da je na mene ostavio jak utisak. Međutim, za sada je još uvek neizvesno ko će stati na čelo Majkrosofta, pa su mnoge oči uprte u Redmond.

Zanimljivost: Ljudi širom sveta u zbiru svakoga dana provedu 300 miliona minuta u video razgovorima putem Majkrosoftovog sistema Skajp

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *