U Kini vole robote

Pogledaj sve kategorije

2013 - Sep - 08

Nema priče o budućnosti bez robota. Te dve stvari nekako idu zajedno. Da li su za ovakvu predstavu o napretku tehnologije krivi filmovi naučne fantastike ili masovna histerija od pre nekoliko decenija da će nas sve jednoga dana zameniti roboti – nisam siguran. Ipak, stoji činjenica da u našim životima, a da mi toga nismo uvek do kraja svesni, ima sve više automatizovanih naprava sa određenom dozom samostalnosti u odlučivanju. Zanimljivo je i da u Kini vlada prava pomama za robotima.

Pisao sam svojevremeno o minijaturnim robotima-privescima koji su razvijeni na jednom kineskom univerzitetu i koji bi mogli imati brojne primene – od alternativnih kućnih ljubimaca, preko kontrole stanja i čistoće naše odeće, do pokretne platforme, odnosno malog vozila za mobilni telefon (valjda bi se to onda zvalo „automobilni“ telefon :). U gradu Harbinu u Kini otvoren je restoran u kome goste služi dvadesetak čovekolikih robota u različitim bojama, a postoji i više programa u kojima mali roboti pomažu deci pri savladavanju nastave. Poslednja vest sa dalekog istoka predstavlja neku vrstu revolucije u dostavi. Naime, eksperimentalno su uvedeni minijaturni helikopteri-dronovi koji korisnicima lokalne pošte isporučuju pisma i pakete težine do 3 kilograma.

Neke tajvanske i kineske kompanija najavljuju ozbiljno uvođenje robotike u proizvodne hale jer cena radne snage u najmnogoljudnijoj zemlji polako raste. Zbog sposobnosti da bez greške obavljaju radnje koje zahtevaju preciznost i funkcionišu u sterilnim uslovima, čak su veoma poželjno rešenje za oblasti IT industrije gde je pri proizvodnji potrebna zaštita od uticaja spoljne sredine. Dodatna mogućnost brze analize i obrade podataka predstavlja bonus. Sledeći stepen je veštačka inteligencija u punom smislu te reči, a za to ćemo morati malo da sačekamo. Sviđalo nam se to ili ne, čekaćemo mnogo manje nego što se obično misli.

Zanimljivost: U prethodnih desetak godina cena malih čovekolikih robota svedena je sa nekoliko desetina hiljada, na svega pet do osam hiljada američkih dolara

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *