Kraj jednog doba

Pogledaj sve kategorije

2013 - Sep - 15

Prošle sam nedelje uspeo da se oduprem porivu da ove redove posvetim najavljenom preuzimanju Nokijine divizije za proizvodnju mobilnih telefona i pružanje usluga od strane Majkrosofta. Ipak, to je vest koja bi mogla imati dalekosežne posledice za razvoj industrije, pa svakako zavređuje analizu.

Verujem da je veoma malo odraslih osoba koje, barem na kratko, u svom životu nisu posedovale neki od mobilnih telefona potpisanih od strane kompanije Nokija, a činjenica je i da su u jednom momentu potpuno dominirali tržištem. Svi znamo da su u međuvremenu -najpre Epl sa Ajfonom, a zatim i Gugl i drugi proizvođači sa Android uređajima – preoteli najveći deo tržišnog kolača. Potpisivanje ekskluzivnog ugovora o korišćenju Majkrosoftovog Vindouz Fon operativnog sistema i nekoliko zapaženih modela pametnih telefona povratili su veru u oporavak, ali je potrebno da se promene odvijaju još brže.

U toj činjenici treba tražiti razloge za ovakvu odluku dve kompanije. Nokija je oduvek bila proizvođač vrhunskog hardvera, ali je danas, više nego ikada ranije, softver jednako značajna komponenta. Zbog toga je potrebno da postoji sklad između oba sveta, o čemu sam ranije pisao. Pokazalo se, naime, da ključ uspeha predstavlja puna kontrola nad svakim segmentom razvoja modernih mobilnih uređaja, pa bi sada trebalo da dobijemo mnogo konkurentnijeg igrača na tržištu. Zbog toga je, uostalom, i Gugl kupio mobilni biznis od Motorole pre nekoliko meseci.

E sad, to što smo i zvanično svedoci završetka razdoblja u kome je finska kompanija za veliku većinu ljudi bila svojevrstan sinonim za mobilne telefone, samo po sebi ne mora da bude loše. Kompaniji Majkrosoft pruža se prilika da, naoružana svojim i Nokijinim iskustvom i patentima, otpočne jednu novu eru. Ostaje da vidimo koliko će u tome uspeti, ali smatram da su im ovim potezom šanse značajno uvećane.

Zanimljivost: Nokia je svoj prvi prenosni telefonski aparat proizvela još 1984. godine, a bio je težak „svega“ 5 kilograma.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *