Digitalni autogram

Pogledaj sve kategorije

2013 - Sep - 29

Možda zvuči kao nebitna vest, ali ovih dana jedne od najstarijih dnevnih novina na svetu, britanski Lojds List koji neprekidno izlazi od 1734. godine, prestaju sa štampanjem i prelaze na isključivo onlajn izdanje. Možda je ovo još jedan dokaz o pobedi novog doba i digitalnih medija, ali je sigurno da će mnogi još dugo vremena žaliti za papirnom kopijom lista, odnosno „Lista“.

Slično je i sa elektronskim knjigama. Tačno je da u tablet uređaju teškom manje od trista grama možete da ponesete čitavu biblioteku knjiga, a da su vam onlajn knjižare poput Amazona dostupne uvek i svuda, ali ima situacija kada papir jednostavno nema zamenu. Na primer, kada imate priliku da se susretnete sa autorom i poželite njen ili njegov autogram na vašem primerku knjige. Izgleda ipak da i u ovakvoj situaciji elektronske knjige mogu da pariraju štampanima. Naime, kompanija Epl je ovih dana podnela zahtev za patent koji opisuje potpisivanje elektronskih knjiga od strane autora.

Mehanizam je poprilično jednostavan. Autor na svom uređaju ima instaliran poseban softver u koji je ubačen potpis, najčešće skeniran. Pored slike fizičkog potpisa, tu je i digitalni potpis koji garantuje da je autogram zaista originalan i da potiče od književnika. U slučaju kada postoji fizički kontakt čitaoca i pisca, autogram se prenosi sa jednog na drugi uređaj Blutut konekcijom ili novom NFC tehnologijom. Tom prilikom u elektronskoj knjizi čitaoca pojavljuje se dodatna stranica sa potpisom pisca, a digitalni potpis vezuje se za fajl sa knjigom.

Postoji čak i opcija daljinskog deljenja autograma kada se ceo proces odvija onlajn, a uključuje i poseban „čet“ sistem za razmenu instant poruka sa piscem knjige. Autogram se šalje na isti način, samo putem interneta, a postoji još jedan korak slanja zahteva ka autoru kako bi bila potvrđena verodostojnost zahteva. Malo po malo, izgleda da sve postaje digitalno.

Zanimljivost: Tokom 2012. na globalnom je tržištu prodato čak 457 miliona elektronskih knjiga, odnosno gotovo 50% više nego u prethodnoj godini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *