Lepršanje do berze

Pogledaj sve kategorije

2013 - Oct - 06

Posle događaja koji su pratili izlazak Fejsbuka na berzu, pomalo „napumpane“ prvobitne cene i naglog pada nakon svega nekoliko dana trgovanja akcijama, čini se da su mediji i javnost mnogo oprezniji u sličnim situacijama. Ovih dana, i druga najveća društvena mreža, Tviter, podnosi zahtev za transformaciju u javnu kompaniju. Tim povodom na površinu, po prirodi stvari, izlaze brojne informacije koje do sada nisu bile dostupne široj javnosti, a stručnjaci se bave analizama i predviđanjima stanja, razvoja i ambicija firme.

Veoma je teško predvideti pravac razvoja tehnologije uopšte, interneta i telekomunikacija nešto uže, odnosno društvenih mreža specifično, a s obzirom na ubrzanje razvoja oblasti informacionih tehnologija. Zbog toga Tviter u narednim koracima prate brojne nepoznanice. Otkriveni podaci govore o tome da aktivnih korisnika ima nešto manje nego što se pretpostavljalo (218 umesto 240 miliona), da kompanija nije profitabilna, da se gubitak za godinu dana povećao za čak 41%, kao i da je rast znatno sporiji nego što je bio u početku. Postoji i strah od gubitka korisnika, pogotovo poznatih ličnosti koje značajno šire uticaj mreže. Primetan je i rast sajber-napada, kao i neizvesnost načina na koji bi publika mogla da reaguje na veći broj reklama na Tviteru. Svaka kompanija se neprekidno suočava sa problemima, a sama činjenica da se o rizicima otvoreno govori mogla bi da nagovesti realnu procenu, stabilno poslovanje i uspešan izlazak na berzu.

Interesantno je i da rukovodstvo Tvitera u dokumentima pri podnošenju zahteva za izlazak na berzu kategorički tvrdi kako su oni kompanija prvenstveno okrenuta mobilnim korisnicima. Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka je, na primer, sličnu izjavu dao tek nekoliko meseci nakon pomenutog neslavnog pada. To samo govori o tome koliko su mobilne tehnologije preuzele primat, odnosno kako investitori gledaju na IT industriju. Očigledno je svet nepovratno postao mobilan, samo je pitanje na koje će se sve načine ta mobilnost manifestovati.

Zanimljivost: Deset-milijardita poruka na Tviteru poslata je još u martu 2010. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *