Uspeh u padu

Pogledaj sve kategorije

2013 - Oct - 13

Imam jednu dobru i jednu lošu vest za ljubitelje PC računara. Dobra vest je da je, prema analizama istraživačkih kuća Gartner i IDC, prodaja u trećem kvartalu ove godine bila mnogo bolja nego što se očekivalo. Loša vest glasi da je i dalje u padu, čak nešto preko sedam procenata u odnosu na isti period prethodne godine. Ukratko, postignut je neočekivan uspeh, čak i pri konstantnom padu, što unosi izvesnu dozu optimizma.

U konkretnim brojkama, to znači da je u prethodna 3 meseca na globalnom tržištu prodato negde oko 82 miliona personalnih računara. To je i dalje manje od „neuspešnog“ prvog kvartala sa 88 miliona jedinica, ali je tada pad u odnosu na 2012. godinu bio gotovo 14 odsto, odnosno duplo veći. Stručnjaci se slažu, a to je i logično, da su prodaju „izvukli“ poslovni korisnici, odnosno prodaja računara kompanijama. Zbog toga je jedan od najvećih dobitnika kineski Lenovo, fokusiran na biznis modele. Takozvana „fizička lica“ se sve više okreću tabletima, umesto da menjaju svoje PC računare novim modelima. To se vidi i po činjenici da je Epl sa svojim Mek kompjuterima čak i na američkom tržištu zabeležio pad od oko 11 procenata, velikim delom zbog toga što već neko vreme nisu predstavili novitete.

Zanimljivo je da raste prodaja Hrombuk računara, pristupačnih modela opremljenih Guglovim operativnim sistemom orjentisanim ka internetu. Sve više proizvođača opredeljuje se za njihovu proizvodnju, a nisu zanemarivi ni podsticaji koje obezbeđuje Gugl kroz marketinške i druge fondove. Takođe interesantan podatak iz ove analize je da stoni računari i dalje drže nekih 40 odsto prodaje i pokazuju zadivljujuću žilavost.

Kao što sam više puta pisao, prelazak sa klasičnih PC računara, stonih i prenosnih, na tablet uređaje i hibridne modele sasvim je logičan i očekivan. Ipak, iz prikazanih brojki vidi se da PC u nekim oblastima primene i dalje nema odgovarajuću alternativu i sigurno će još neko vreme biti aktuelan.

Zanimljivost: Rast prodaje PC računara u 1999. godini iznosio je čak 22 odsto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *