Pametno vežbanje

Pogledaj sve kategorije

2013 - Oct - 20

Promocija i popularizacija sporta, fizičke aktivnosti i zdravog života veoma je važna, pogotovo danas kada ljudi po pravilu pate od nedostatka kretanja, a brzina modernog života ostavlja malo vremena za brigu o sebi. Kao i u mnogim drugim oblastima, i ovde informacione tehnologije i korisnička elektronika sve više pomažu, čak u meri da je korišćenje „pametnih“ pomagala i dodataka na Zapadu postalo prava pomama.

Pored raznih vrsta mobilnih aplikacija za pomoć pri vežbanju, praćenje napredovanja i savete, imamo ozbiljnu navalu namenskih uređaja. Njihov raspon se kreće od posebnih patika i digitalnih ručnih časovnika, preko ergonomskih slušalica, malih GPS uređaja i kamerica za kacige, do pametnog termosa koji brine o hidriranosti vašeg organizma. Najpopularnije su ipak različite vrste traka za ruku sposobnih da mere prepešačene metre, otkucaje srca i druge parametre. One po pravilu imaju direktnu komunikaciju sa pametnim telefonom, čiji softver prikuplja, pohranjuje i analizira dobijene podatke.

Osim što može biti dobar podsticaj na aktivnost jer dobijate dnevne zadatke (tipa: prepešačite 10 kilometara), ovakav pristup vežbanju ima i – daleko značajniju – socijalnu komponentu. Naime, kao i uvek u životu, nema bolje motivacije od poređenja sa drugima. Korišćenjem pomenutih „gedžeta“ svoje uspehe možete da podelite sa prijateljima i da na taj način pokrenete (nadam se pozitivno) takmičenje na opštu korist svih strana.

Kod nas je korišćenje sličnih spravica još uvek u začetku, delom i zbog toga što one ipak predstavljaju neku vrstu luksuza koji je manje ili više pristupačan. Ipak, u nedostatku bolje motivacije, to što će vas narukvica i želja za prestižem „naterati“ da se više krećete uopšte ne mora biti loše. Dobrobit u smislu zdravijeg života, brige o čovekovoj sredini (jer više pešačimo a manje se vozimo) i opšteg stanja duha nacije koja se masovno bavi sportom je ipak nemerljiva.

Zanimljivost: Jedno istraživanje pokazuje da čak 35% Amerikanaca aktivno koristi elektronske uređaje kao pomoć pri vežbanju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *