Saksija budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2013 - Oct - 27

Pisao sam prošle nedelje – spominjući digitalnu termos bocu sa malim ekranom i digitalnim senzorima – o tome kako sve više predmeta iz naše svakodnevice postaje „pametno“. Pametno u smislu da, pored klasične i uobičajene, dobija i dodatnu upotrebnu vrednost korišćenjem savremenih tehnologija, neretko povezivanjem na Internet i preuzimanjem podataka iz različitih izvora. Takođe sam u više navrata govorio o pametnim kućama koje maksimalno koriste obnovljive izvore energije, štede resurse i na taj način štite čovekovu okolinu. Nedavno sam nabasao na jedan predmet koji bi mogao postati sastavni deo svake pametne zgrade.

Nećete verovati, ali radi se o pametnoj saksiji. Naime, jedna kompanija koja pokušava da uvede revoluciju u baštovanstvo brojnim inovacijama u ovoj oblasti, predstavila je nedavno futurističku saksiju koja brine o vašim biljkama. Pored toga što izgleda veoma dopadljivo i moderno, ova saksija samostalno meri različite parametre rasta biljke i uslova okoline i prema tome odlučuje kada je potrebno zalivanje, a sposobna je i da omogući veštačko osvetljenje koje zamenjuje sunce kada prirodno svetlo nije dovoljno. Uz saksiju dolazi i posebno pripremljeno zemljište koje takođe koristi savremenu tehnologiju za postizanje što boljih rezultata. Najzanimljivije je što se za napajanje koriste obične baterije i što je njihov vek procenjen na nekoliko meseci korišćenja, pa je i potrošnja energije minimalna.

Kažu da je čovek sposoban za ozbiljnu vezu sa drugom osobom tek ako uspe godinu dana da brine o biljci, a da ona ne uvene. Ne znam koliko je ova tvrdnja tačna, tek pametne bi saksije mogle da reše problem. Šalu na stranu, ali čini mi se da stručnjaci i inovatori širom sveta, svako u svom domenu, polako sklapaju sliku onoga što bi mogao biti održivi, pametni i „zeleni“ dom budućnosti.

Zanimljivost: Čak 30 odsto smeća koje proizvodi svaka porodica jednostavnim metodama može biti pretvoreno u mineralima obogaćenu zemlju za gajenje cveća.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *