Mreža u vazduhu

Pogledaj sve kategorije

2013 - Nov - 03

Nije novost da smo postali zavisni od elektronskih uređaja, a da neprekidni pristup internetu malo po malo doživljavamo kao nešto što se podrazumeva. Zanimljivo je i kako mnogi koje znam, a koji se generalno opiru uticaju tehnologije, praktično preko noći postaju zagriženi i neumereni konzumenti pametnih telefona, tableta i društvenih mreža. Logično je i da mnoge druge oblasti prate zahteve i očekivanja korisnika, pa tako, na primer, sve češće, čak i u našoj zemlji, u sredstvima masovnog prevoza putnika imamo besplatne bežične mreže, takozvani vajfaj (engl. WiFi).

Avio saobraćaj je u tom smislu donekle hendikepiran. Naime, stroga regulativa upotrebe elektronskih uređaja na letovima, osetljivost opreme aviona i nešto viša cena svih vrsta usluga sprečavaju masovnije korišćenje „internetskih“ pogodnosti. Ipak, stvari se i na ovom planu polako menjaju. Od pre nekog vremena neke od svetskih avio kompanija omogućile su bežične mreže u svojim letelicama, a putem njih i pristup internetu. Za sada je, dobrim delom zbog visoke cene, ova usluga od strane putnika prihvaćena sa umerenim oduševljenjem. Dalje, budući da u toku leta značajan deo vremena nije dozvoljeno uključivanje uređaja, na kraćim relacijama čitava priča nema mnogo smisla.

E sad, nedavno je američko regulatorno telo uvelo nova pravila koja omogućuju da se uređaji uključuju i tokom poletanja i sletanja, pa bi već od naredne godine ograničenja koja su do sada važila mogla biti ukinuta. Avio prevoznici se pripremaju i smišljaju nove usluge, uključujući i besplatan vajfaj. Ideja je veoma jednostavna – umesto sistema zabave u avionima koji podrazumevaju muziku i filmove, kompanije će ostaviti putnicima da sami pronađu idealnu zabavu na sopstvenim uređajima. Uštede na instaliranju multimedijalne opreme pokriće trošak uvođenja i korišćenja bežičnih mreža, verujem na obostrano zadovoljstvo. Mnogi, međutim, postavljaju pitanje uticaja vajfaj signala na zdravlje putnika u uslovima leta, ali to je već posebna tema.

Zanimljivost: Prema dosadašnjim istraživanjima, svega 6% korisnika interneta na avionskim letovima koristi pristup Mreži isključivo u poslovne svrhe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *