Izgubljeno-nađeno

Pogledaj sve kategorije

2013 - Nov - 10

Koliko ste puta – sluđeni i pritisnuti obavezama, brzim životom i mnoštvom informacija – zaboravili ključeve, mobilni telefon i druge predmete? Pretpostavljam da, kao i ja, redovno tumarate po stanu u potrazi za nečim ili često tek kada stignete kući shvatite da ste važnu stvar ostavili na stolu u kancelariji. Tehnologija koja nas okružuje neretko je jedan od krivaca za ovu vrstu rasejanosti, pa zašto onda da ne ponudi i rešenje.

Verovatno pogađate da govorim o različitim vrstama uređaja za praćenje i pronalaženje. Kod nas su verovatno najpoznatiji GPS mehanizmi za praćenje i nadzor vozila, obično kamiona transportnih preduzeća. Ovakvi sistemi su obično skupi za ugradnju i održavanje, pa je malo verovatno da će u dogledno vreme biti korišćeni u privatne svrhe. Sa druge strane, postoje mnoga jednostavnija rešenja, poput nalepnica i malih privezaka koji reaguju na blutut (eng. Bluetooth) bežični signal. U paru sa njima ide i odgovarajući prijemnik, a veoma često se u ovu svrhu koriste aplikacije za pametne telefone, neke od njih veoma atraktivnog izgleda. Ograničenje je domet od svega 10-tak metara, pa se izrađuju i čipovi koji koriste radio signale ili čak jeftinije GPS komponente. Već su predstavljena pristupačna rešenja kod kojih možete pomoću telefona da pratite kretanje deteta gde god da se nalazite.

Postoji verovatnoća da će jednoga dana biti sasvim uobičajeno da se u najrazličitije predmete fabrički ugrađuju čipovi za praćenje. Naravno, oni će istovremeno moći da posluže i za brojne dodatne namene. Na primer, ako je već u ključeve ugrađen primopredajnik, zašto da on ne bude iskorišćen i za automatsko daljinsko otvaranje vrata. Nije isključeno ni da nam, brže nego što se nadamo, ključevi uopšte neće biti potrebni jer ćemo umesto njih koristiti uređaje ugrađene u odeću ili čak naše telo. To, međutim, već podseća na filmove naučne fantastike, svakako budi i neke negativne emocije i pokreće brojna pitanja koja zaslužuju poseban članak.

Zanimljivost: Na svetu postoji više od dve milijarde mobilnih pretplatnika, a istraživanja pokazuju da 80% njih uvek sa sobom nose telefon.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *