Više od dodira

Pogledaj sve kategorije

2013 - Nov - 17

Ponekad moram da se vratim temama o kojima sam već pričao – po pravilu radi osvrta na dešavanja u međuvremenu, a neretko i zbog toga što trendovi koji su onomad bili tek u nastanku, danas uzimaju mnogo više maha, a tehnička rešenja se ubrzano razvijaju. Tako je i sa upravljanjem pokretima, fenomenom za koji mnogi stručnjaci tvrde kako bi mogao da postane naslednik danas veoma popularnog dodira.

Upravo je mogućnost intuitivnog, jednostavnog i efektnog upravljanja dodirom više prstiju (eng.multi-touch) dobrim delom zaslužna za popularnost pametnih telefona i tablet uređaja. Sasvim logično, ljudi mnogo lakše i brže prihvataju nešto što im je blisko iz svakodnevnog života. Jednostavno, ako treba da pomerim fotografiju na stolu, gurnuću je prstom, pa zašto da to ne uradim i na telefonu. E sad, pošto se ovakav pristup pokazao kao dobar, ne vidim zašto bismo se tu zaustavili.

Slično razmišljaju i u mnogim kompanijama i istraživačkim centrima širom sveta, pa čitava armija inovatora i inženjera radi na rešenjima takvim da obezbede uređaje koji bi bili dovoljno pristupačni, malih dimenzija i veoma precizni, sa trenutnim odgovorom softvera na komande korisnika. Zadatak nije lak, ali je napredak evidentan. „Sezonu“ je još pre nekoliko godina otvorio Majkrosoft svojim Kinekt upravljačem za igračku konzolu, ali se trend brzo širi, a ideje rađaju svakodnevno.

Ima mesta za optimizam. Istraživačke kuće čak predviđaju da bi do 2017. godine najmanje trećina pametnih telefona mogla biti opremljena nekom vrstom pomenute tehnologije. Neki idu i korak dalje pa očekuju da će do 2023. čitavih 40 procenata novoproizvedenih automobila posedovati neki vid upravljanja pokretnom. Naravno, tehnologija tek treba da dostigne zadovoljavajuću pouzdanost, ali jednom kada ta granica bude prevaziđena, primena u praksi mogla bi biti omasovljena čak i brže nego što smo prihvatili „dodir“.

Zanimljivost: Procena je da će tržište uređaja za prepoznavanje pokreta u prostoru porasti sa 2 na 15 milijardi dolara u narednih 5 godina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *