Mi, u tri dimenzije

Pogledaj sve kategorije

2013 - Nov - 24

Pisao sam, pre svega nekoliko meseci, o trodimenzionalnoj štampi i svim prednostima koje mogućnost brze (i relativno jeftine) izrade prototipa ili čak gotovih upotrebnih predmeta u kućnoj radinosti može doneti ljudima. Već danas možemo da slušamo o dodatnim unapređenjima ove tehnologije, ali i kreativnim idejama kako da ona bude upotrebljena za kreiranje komercijalnih servisa kakvi do sada nisu postojali.

Naime, nekoliko firmi ovih dana promoviše uslugu brze izrade figurica koje predstavljaju – pazite sad – vas. Ako, iz nekog razloga, želite da posedujete umanjenu repliku sebe, to sada možete da ostvarite bez većih problema i sa relativno malim budžetom. U osnovi je mogućnost brzog trodimenzionalnog skeniranja objekata u prostoru i 3D štampe. To smo imali i do sada, ali je ozbiljnu komercijalnu primenu omogućio nedavni napredak u razvoju trodimenzionalne štampe u boji. Cena ovakvih printera je još uvek visoka, a koristi se poseban prah koji se nanosi u slojevima i koji inkdžet mehanizam povezuje sa nekom vrstom lepka u koji je moguće dodati i farbu. Uglavnom, rezultati su neverovatni, a figurice (igračke, lutke, kako god da ih nazovemo) izuzetno realistične. U jednoj verziji 3D skeniranje možete čak da obavite i sami, ukoliko posedujete Majkrosoft Kinekt uređaj, i da figuricu naručite putem interneta.

Ne znam da li ste primetili, ali svojevremeno, nekoliko godina unazad, digitalna štampa je iz korena promenila način na koji funkcioniše proizvodnja svih vrsta „papirne galanterije“ i prateće robe. Mogućnost pristupačne proizvodnje jednog primerka ili malih serija knjiga, monografija, časopisa i drugih vrsta štampanih materijala potpuno menja perspektivu za sve koji se tim poslom bave. Pretpostavljam da će, čak mnogo brže nego što se nadamo, i 3D štampa promeniti način na koji razmišljamo o izradi fizičkih predmeta. Uostalom, američki Epl, poznat po inovacijama i „njuhu“ za prepoznavanje pravog momenta, ovih je dana podneo nekoliko patentnih zahteva vezanih za trodimenzionalnu štampu. Pa vi vidite…

Zanimljivost: Koncept koji se koristi pri savremenom 3D štampanju patentiran je 1984. godine i nazvan „stereolitografija“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *