Pametni avion od hartije

Pogledaj sve kategorije

2013 - Dec - 01

Svesni ste i sami koliko mobilne tehnologije utiču na svakodnevni život i svet oko nas. Epitet „pametni“ odavno se ne vezuje samo za telefone, a ponekad se čini da će veoma brzo gotovo svaki predmet posedovati neku vrstu „inteligencije“ koju omogućuju softver, pristup internetu i direktno međusobno povezivanje uređaja radi maksimalnog iskorišćenja svih funkcionalnosti.

Poslednji primer koji govori o tome koliko daleko je moguće otići u opisanom pravcu svakako je neobičan, možda čak i bizaran, ali ne i neočekivan. Naime, jedan inovator i vazduhoplovac-entuzijasta konstruisao je – nisam siguran kako da to nazovem – pa recimo pametni papirni avion. U principu, napravite avion od hartije, bilo koje osim novinske, može i običan papir za štampač, na njega nakačite spravicu koja se sastoji od malog modula sa elektronikom napred, propelera i repnog kormila pozadi, kao i tanke ali čvrste osovine koja ih spaja. Ovako napravljen avion može da leti u krugu od nekih pedesetak metara, a dopunjiva baterija obezbeđuje autonomiju od 10 minuta leta. Vežbajte se u pravljenju origami aviončića i zabavi nikad kraja. Najlepše od svega je što se avionom upravlja pomoću mobilnog telefona. Blutut veza sa elektronikom u avionu omogućuje razmenu podataka, pa na ekranu dobijate sve potrebne informacije uključujući i veštački horizont, status baterije, jačinu signala i trenutnu brzinu. Tu je i virtuelna ručica za dodavanje promenu brzine, a skretanje se vrši zakretanjem telefona na jednu ili drugu stranu.

Ako znamo da je već neko vreme moguće povezati patike i mobilni telefon, ova vest nimalo ne čudi. Pametni telefoni i tableti predstavljaju veoma moćne računare opremljene brojnim dodatnim senzorima koje je moguće iskoristiti za neslućeno mnogo namena. Ostaje samo da u sebi pokrenemo želju za inoviranjem, prisetimo se ideja koje smo imali kao deca, naoružamo se znanjem i uživamo u prednostima tehnologije.

Zanimljivost: Do kraja ove godine ukupan broj preuzimanja aplikacija za mobilne platforme biće veći od 100 milijardi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *