Novčići digitalnog doba

Pogledaj sve kategorije

2013 - Dec - 08

Ako još niste čuli za Bitkoin, sigurno ćete se sa ovim fenomenom susresti uskoro, budući da popularnost nove vrste digitalnog novca raste neverovatnom brzinom. Radi se o decentralizovanom sistemu elektronskog keša čiji je cilj da u virtuelnom prostoru interneta omogući razmenu dobara i kupovinu bez oslanjanja na centralne banke i državne aparate, odnosno da postane otporan na inflaciju, nekontrolisano štampanje novčanica i negativne posledice globalne ekonomske krize.

Bitkoin (eng. Bitcoin) je kovanica (od reči, ne od metala) nastala spajanjem oznake najmanje jedinice informacije u računarstvu i engleske reči za metalni novac. U praksi je to ništa drugo do enkriptovana informacija vezana za virtuelni „novčanik“ nekog korisnika. Decentralizacija znači da se informacije o novčanicama i transakcijama čuvaju na svim računarima svih korisnika, anonimnost je omogućena izostankom imena i drugih podataka o vlasniku računa, a stanje na nečijem kontu se pri svakoj transakciji ponovo preračunava na osnovu svih prethodnih razmena Bitcoina, tako da su zloupotrebe svedene na minimum.

Umesto štampanja novčanica, Bitkoini nastaju u procesu takozvanog „rudardstva“, po ugledu na kopanje zlata kada je još ovaj dragoceni metal korišćen kao pokriće za novac u opticaju. Rudarenje je u stvari proces rešavanja veoma kompleksnih matematičkih problema na računarima korisnika, projektovano tako da je u celom svetu moguće „iskopati“ najviše 50 Bitkoina svakih 10 minuta, dok ukupna dostupna količina iznosi 21 milion „novčića“. Trenutno je u opticaju oko 10 miliona, a osim u onlajn prodaji, sve se češće prihvataju i u fizičkom svetu. Zbog toga su oformljene i berze gde je Bitkoine moguće razmenjivati za novac ili druga dobra.

U nedavnom izveštaju jedne od najvećih banaka u SAD, procenjuje se da će jedan Bitkoin dostići vrednost od 1300 USD i da će u doglednoj budućnosti postati najznačajnije sredstvo u elektronskoj trgovini. Na žalost, postoji i „tamna strana“ ove priče, ali to je već posebna tema kojoj ću posvetiti neki od narednih tekstova.

Zanimljivost: Premda cena jednog Bitkoina varira, procenjuje se da ukupna vrednost svih Bitkoina u opticaju iznosi nešto više od jedne i po milijarde američkih dolara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *