Gde, kuda i kada

Pogledaj sve kategorije

2008 - May - 25

Jedna od poteškoća na putovanjima u zemlje čiji jezik ne govorite može biti snalaženje pri obilasku grada i traženju objekata koji vas interesuju, pogotovo u krajevima u kojima engleski nije u masovnoj upotrebi. Ukoliko pri tome ne poznajete ni pismo kojim se pišu nazivi ulica i putokazi – kao što je to, na primer, slučaj u većem delu istočne Azije ili Bliskog istoka – vaši problemi se višestruko uvećavaju. Savremene informacione tehnologije i “gedžeti”, poput PDA i GPS uređaja ili pametnih mobilnih telefona, mogu značajno da olakšaju vaš boravak u egzotičnim krajevima, a upoznavanje lokalne kulture i običaja da učine mnogo udobnijim i prijatnijim iskustvom.

Organizatori ovogodišnjih letnjih olimpijskih igara koje će se odigrati u Pekingu od 8. do 24. avgusta, pripremili su jednostavno i efektno rešenje sličnih problema za sve važnije goste, od sportista i pratećeg osoblja, preko sponzora i državnih zvaničnika, do medijskih poslenika. Rešenje se zove EventTrack i predstavlja povezani softverski i infrastrukturni sistem. Korisnički deo sastoji se od jednostavne aplikacije koja je preinstalirana na standardne PDA uređaje koji će biti podeljeni svim bitnim gostima pri dolasku u Peking. Uređaj prati lokaciju korisnika i omogućuje mu svu potrebnu pomoć u navigaciji kroz grad i informacijama o interesantnim i korisnim lokacijama u njihovoj blizini. Još i više – obezbeđena je dodatna sigurnost za posetioce jer organizatori mogu da prate njihovo kretanje i da im u veoma kratkom roku pomognu ukoliko se nađu u neugodnoj situaciji. Sistem je uveden i u transportne kompanije pa korisnici jednostavnim izborom iz liste mogu da im pošalju poruku i pozovu vozilo koje će da ih “pokupi” i preveze na željenu destinaciju. Naravno, ugrađena je i višejezičnost, a podržani su francuski, engleski, nemački, japanski i drugi zastupljeniji svetski jezici. Zanimljivo je da je EventTrack razvila jedna australijska kompanija, a da je prva verzija korišćena još 2000. godine na sidnejskoj olimpijadi.  Ako znamo da će očekivana populacija Pekinga za vreme održavanja igara brojati više od 20 miliona ljudi, sasvim je jasno koliki je značaj i korist od ovakvog rešenja.

Ovo i slična rešenja privlače ogromnu pažnju organizatora velikih skupova, ali i multinacionalnih kompanija čiji zaposleni mnogo vremena provode na putovanjima. Pri zvaničnoj najavi instalacije EventTrack sistema za potrebe olimpijskih igara već je postignut dogovor o upotrebi ovog softvera za nekoliko narednih velikih sajmova u ovom delu sveta, ali i zimskih olimpijskih igara u Vankuveru ili londonske olimpijade 2012. godine. Globalizacija kao fenomen, odnosno brzina transporta u savremenom svetu, širenje biznisa na celu planetu, Internet i moderne telekomunikacije omogućuju nam stalne susrete sa drugim kulturama, a to nas sve čini bogatijima za nova iskustva i znanja. Tehnologija nam pomaže da prevaziđemo one male prepreke i razlike koje su nas do sada razdvajale.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *