Koliko zavisimo od tehnologije

Pogledaj sve kategorije

2008 - May - 18

Dobro se zamislite i postavite sebi pitanje da li u vašem svakodnevnom rasporedu postoje trenuci kada slobodno možete da isključite mobilni telefon. Ako takvo vreme postoji, da li imate običaj da nekoliko sati provedete potpuno van sveta modernih komunikacija? Pretpostavljam da je u većini slučajeva odgovor negativan, barem na ovo drugo pitanje. Pre nekoliko dana mi se desilo da, zbog unapređenja infrastrukture, na nekoliko sati nije bila u funkciji veza sa Internetom. Tom sam prilikom na teži način shvatio da većinu informacija koje su mi potrebne u radu pronalazim na Internetu, ali tako]e i koliko vremena provodim razmenjujući instant poruke sa prijateljima širom sveta. Posebna je priča kada na putovanje slučajno ne ponesem računar. Jednostavno, savremene tehnologije postale su sastavni deo naših života u tolikoj meri da ponekad nismo u stanju ni da zamislimo kako smo ranije živeli bez njih. Pri tome ne treba da zaboravimo da je prošlo tek desetak ili manje godina od kako većina njih postoji.

Naravno, jedan od osnovnih razloga naše vezanosti za modernu tehnologiju jesu prednosti, olakšanja i ubrzanja koje ona sa sobom donosi. Naš narod lepo kaže da se čovek na dobro brzo navikne. Pre mobilnih telefona morali smo mnogo više vremena da trošimo na planiranje dnevnih obaveza, računari automatizuju poslovanje do te mere da danas jedan klik mišem zamenjuje nekadašnje sate manuelnog rada, a Internet otvara prozor ka nepresušnom izvoru informacija kakav se ne može uporediti sa bilo čime u istoriji. Digitalna fotografija svima pruža priliku da na mnogo lakši i pristupačniji način čuvaju uspomene ili izražavaju kreativnost, GPS uređaji štede značajno vreme na putovanjima, softverska rešenja za brojne namene menjaju način poslovanja u gotovo svim industrijama i tako redom. Pored toga, savremene informacione i telekomunikacione tehnologije poseduju i one dodatne osobine koje ih čine posebno zanimljivim, a brzina kojom se ova oblast razvija i količina novih uređaja prosto nas primoravaju da dobar deo slobodnog vremena trošimo na praćenje novina i dešavanja. Osim toga, moderni gedžeti sve više postaju modni detalj i, na žalost, često stvar prestiža. Sve ovo nije toliki problem kada postoji mera. Međutim, mlade generacije često tehnologiju doživljavaju pogrešno. Sati razgovora mobilnim telefonom, neumereno igranje video igara u mračnim igraonicama, potpuno okretanje virtuelnom druženju na nekoj od socijalnih mreža i totalna zavisnost od računara mogu biti izuzetno štetni.

Svi koji redovno prate ovu kolumnu znaju u kojoj meri se zalažem za upotrebu i maksimalno iskorišćenje informacionih i drugih modernih tehnologija. Uostalom, dobar deo svog života sam posvetio IT industriji, a trudim se i da, koliko je to u mojoj moći, pomognem u informatičkom opismenjavanju Srbije. Međutim, moramo biti svesni da tehnologija postoji zbog nas i da iza svakog tehničkog napretka stoji čovek. Tehnološka rešenja treba da spajaju ljude, da im obezbeđuju više vremena za druženje i da im pomažu u rešavanju problema, a ne da postanu opsesija, odnosno da se koriste preko razumne mere i realne svesti o tome ko je u tom odnosu sluga, a ko gospodar.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *