Godina Interneta i softvera

Pogledaj sve kategorije

2008 - Dec - 28

Kada budete čitali ovaj tekst, ostaće svega nekoliko dana do početka nove godine. Običaji nalažu da se u poslednjem članku u ovoj godini osvrnem na ono što smo u prethodnih dvanaest meseci zajedno doživeli u svetu informacionih tehnologija. Uprkos svim problemima koje je donela svetska ekonomska kriza, mogu slobodno da kažem kako je 2008. bila plodna i da je donela mnogo novina i uzbuđenja. Pokušao sam u ovim člancima da vam prikažem sva bitna dešavanja i pojave u IT industriji, objasnim osnovne pojmove, predstavim trendove, ali i ukažem na probleme i dostignuća u našoj zemlji. Pođimo, dakle, redom.

U januaru je glavna tema bio uspeh gejmerske industrije i istraživanja tržišta koja su pokazala da su pogrešne sve predrasude o tome da se igraju samo deca. Za popularizaciju igara zaslužne su pristupačne konzole koje predstavljaju centar zabave u porodici, novi naslovi i inovativni načini igranja koji uključuju fizičku aktivnost korisnika. Pokazaće se na kraju godine, u članku iz novembra, da je ovaj rast pomogao oblasti video igara da ostane, bar za sada, poprilično imuna na krizu. Februar nam je doneo konačnu pobedu Blu-Ray standarda u borbi za prevlast novih formata za smeštaj video zapisa u visokoj rezoluciji, a u martu sam se bavio novim pristupačnim modelima ultramobilnih računara koji su ubrzo prerasli u nezavisnu “netbook” kategoriju i stekli neverovatnu popularnost u veoma kratkom roku.

Drugi kvartal počeo je takozvanim “zelenim tehnologijama” i pričom o zaštiti životne sredine, nastavio se sagom o pokušaju Microsofta da kupi pretraživač Yahoo za neverovatnu sumu novca, a završio se člancima o popularizaciji i napretku Internet televizije (IPTV) i cloud computinga gde se čuvanje podataka i čitavi softverski sistemi izmeštaju na mrežu. U maju je takođe bio zanimljiv prikaz implementacije zdravstvenih informacionih sistema (HIS) u našoj zemlji i napredak koji su na tom polju ostvarile domaće kompanije. Mesec jul su obeležili članci o učenju na daljinu (eLearning) i primeni IT-a u organizaciji olimpijskih igara. Leto je nastavljeno približavanjem VoIP tehnologije i bežične identifikacije (RFID), a u septembru su najjači utisak ostavile socijalne mreže i metodi za mobilno plaćanje (mobile payment).

U oktobru se ekonomska kriza već uveliko osećala, ali sam jednaku pažnju posvetio problemima sa kojima se susreću domaće softverske kompanije i nedostatku saradnje državnih institucija i privatnih kompanija, odnosno zajedničkog rada na strategiji razvoja brenda “Srpska IT industrija”. Novembar je bio posvećen ADSL-u i drugim tehnologijama za širokopojasni pristup Internetu, jer bez toga teško da možemo da otvorimo put ka informatičkom društvu budućnosti. Uspeh naših kompanija na svetskom tržištu kroz novi model  autsorsinga koji, umesto prostog iznajmljivanja radne snage, nudi kompletno rešenje i rad na projektu od početka do kraja (uključujući i istraživanje i razvoj), takođe je bila jedna od važnih tema pred kraj godine. Poslednje članke posvetio sam eInkluziji, oblasti koja se bavi time da benefiti informatičkog društva budu približeni svima, bez obzira na stručnu osposobljenost, godine, pol, zdravstvene probleme i etničku pripadnost, kao i pametnim karticama koje obezbeđuju brojne uštede, podizanje nivoa bezbednosti i pojednostavljenje svakodnevnih aktivnosti. Uostalom, osnovni zadatak tehnologije i jeste unapređenje kvaliteta života ljudi. IT će nastaviti to da čini i u 2009. godini, a ja ću se truditi da vam i ubuduće ovu oblast približim.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *