Najezda liliputanaca

Pogledaj sve kategorije

2008 - Dec - 21

Približava se kraj decembra, što je uobičajeno vreme za svođenje računa iz prethodnih godinu dana i osmišljavanje planova za naredni period. Budući da svetom vlada neizvesnost, analize pokazuju rezultate kojima se retko ko hvali, a predikcije su šture, uopštene i pesimistične. Srećom, ima i svetlih primera, a lično mislim da razloga za optimizam ima više nego što to na prvi pogled izgleda. U situaciji kada duvaju neki drugačiji vetrovi, bitno je da pronađemo pravac koji je u skladu sa novonastalim okolnostima, da razapnemo jedra i prilagodimo kurs. U svetu PC računara nešto slično se upravo dešava, više slučajno nego planski, rekao bih na prvi pogled.

IDC, poznata kompanija koja se bavi istraživanjem i analizom tržišta i trendova u industriji informacionih tehnologija, objavio je početkom decembra ažurirano predviđanje prodaje PC računara za 2009. godinu. U odnosu na ranije planiranih gotovo 14 odsto rasta, ovaj procenat sada iznosi svega 3,8%. Ako pogledamo samo SAD, slika je još tmurnija. Naime, tamo se čak očekuje pad prodaje u odnosu na 2008. godinu od gotovo tri procenta. Naravno, kriza nije jedini uzrok ovako crnih predviđanja. Prezasićenje tržišta prenosnim računarima, ogroman rast u prethodnih nekoliko godina koji je bio prouzrokovan naglim padom cena i normalni ciklus zamene starih računara novima samo su neki od razloga koji bi uticali na manji rast čak i da su prilike idealne.

Da se pad ne desi uz veliki tresak i još značajnije procente pobrinula se nova kategorija mobilnih računara, popularno nazvana netbook. U martu, kada ova grupa kompjutera još nije ni dobila naziv, pisao sam o očekivanom uspehu prvih modela i brizi velikih svetskih proizvođača da bi mali i pristupačni UMPC (Ultra Mobile Personal Computer) mogao da ugrozi prodaju klasičnih računara. Od tada se mnogo toga promenilo, pa danas gotovo svi proizvođači, uključujući i gigante kakvi su HP, Dell, Toshiba, Acer, Samsung i Asus, na tržište svakodnevno izabacuju nove modele jeftinih minijaturnih kompjutera. Oni koji još uvek odolevaju ovom trendu su kompanije koje se trude da po svaku cenu održe imidž vrhunske klase proizvoda – Apple i Sony, na primer.

Osim kompanije Hewlett-Packard (HP) koja za sada uspeva da odoli krizi, većina ostalih proizvođača ne može se pohvaliti rezultatima u poslednjem kvartalu. Zbog toga je još značajnije osluškivanje tržišta i potreba korisnika. Budući da se svi budžeti smanjuju – od državnih do kućnih – a da potreba za računarima i IT opremom raste, odnosno da je nemoguće usporiti ili zaustaviti trend pozitivnog uticaja savremene tehnologije na svakodnevni život i rad ljudi, kupci se okreću pristupačnijim modelima. Snaga i upotrebljivost netbook računara su zaista ograničene, ali korisnici sve više uviđaju da ono što oni omogućuju ipak zadovoljava većinu njihovih realnih potreba. Krstarenje Internetom, rad sa elektronskom poštom, komunikacija, obrada dokumenata i uživanje u multimediji ionako su najčešće aktivnosti za računarom. Pošto je razvoj čovečanstva u pravcu digitalnog društva nemoguće zaustaviti, potrebno je samo prilagoditi proizvode kriznim vremenima i smanjenoj kupovnoj moći. Zbog toga je nekoliko kompanija čak pokrenulo serije malih i pristupačnih stonih računara po ugledu na netbook klasu, a prvi pokazatelji prodaje su pozitivni. Nazovite to najezdom liliputanaca ako hoćete, ali mislim da se ipak radi o pobedi računara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *