Godina pred nama

Pogledaj sve kategorije

2022 - Jan - 11

Nedavno smo ispratili godinu koju bi većina stanovnika planete radije da zaboravi, najpre zbog toga što smo živeli pod pretnjom pandemije, bez potpune slobode da normalno funkcionišemo na poslu, u školama i mestima za opuštanje. Sa druge strane, iz perspektive tehnološkog razvoja, bila je to zanimljiva godina sa puno novih ideja i usavršenih rešenja. Pokušaću da prognoziram šta bi to značajno u informacionim tehnologijama moglo da se dogodi u narednih dvanaest meseci.

 

Sa velikom verovatnoćom je moguće predvideti da će se nastaviti trend takozvanog hibridnog rada od kuće, uz povremeni odlazak u firmu kada su neophodni kontakti članova tima ili sastanci sa klijentima. S tim u vezi pojaviće se novi modeli računara i druge specijalizovane opreme koja olakšava komunikaciju i nesmetano funkcionisanje van kancelarije. To podrazumeva i infrastrukturu u klaud okruženju, odnosno izmeštanje resursa van poslovnog prostora. Rad u pokretu će značajno olakšati i uvođenje mobilnih mreža pete generacije u praktičnu upotrebu. Brža i stabilnija veza sa internetom za posledicu će imati prve masovnije primene „interneta stvari“, uključujući autonomna vozila i infrastrukturu za pametne gradove. Sve to će uticati i na kompletiranje digitalne transformacije i uvođenje brojnih novih onlajn servisa. Voleo bih da vidimo prve praktične primene blokčejn tehnologije, ne samo za kriptovalute i berze digitalnih sadržaja. Time bi veb 3.0 ideja postala stvarnost. Nastaviće se i napredak na polju veštačke inteligencije koja bi mogla postati važan deo konkurentske prednosti za kompanije, nevezano za oblast kojom se bave. Na tržištu radne snage, pre svega u IT industriji, pojaviće se neka nova zanimanja. Zbog toga će poslodavci od mladih ljudi zahtevati širok spektar znanja, veština i razumevanja principa i trendova, bez obzira na formalno obrazovanje. Očekujem i nove modele kvantnih računara, ali i njihovu praktičnu primenu u rešavanju problema čovečanstva.

 

Rešenja i inovacije koje sam opisao samo su deo svega što eksperti najavljuju za 2022. godinu. Takođe, izvesno je da se neće sva predviđanja obistiniti. Moguće je i da će se pojaviti neki potpuno novi uređaji, servisi i softveri o kojima u ovom trenutku ni ne razmišljamo. Ako ništa drugo, neka se obistini procena da će ovo biti poslednja godina u kojoj će kovid ostati ozbiljna pretnja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *