Klimatske promene i tehnologija

Pogledaj sve kategorije

2022 - Jan - 18

U prethodnih nekoliko decenija svedoci smo nepovoljnih klimatskih promena koje utiču na naše zdravlje, ali i budućnost generacija koje tek treba da se rode. Ove promene su posledica nepojmljivog i neprihvatljivog zagađenja planete koje je izazvala ljudska aktivnost. Mnogi ističu da je primarni krivac tehnološki razvoj, pogotovo u periodu od prve industrijske revolucije do danas. Argumenata za to je mnogo, ali se ne slažem u potpunosti. Pre bih rekao da nije kriva tehnologija, već način na koji je koristimo i naš odnos prema prirodnim resursima.

 

Tehnologija postoji kako bi unapredila život čoveka i rešila brojne probleme sa kojima se suočavamo. Zbog toga je u prethodnoj godini u prvi plan izbila oblast koja se naziva „tehnologija klimatskih promena“ (eng. climate tech). Za razliku od takozvanih „zelenih“ ili „čistih“ tehnologija, ovde nije isključivi i jedini cilj razvoj rešenja koja su ekološki prihvatljiva, već pre svega fokusiranje na ublažavanje efekta koji industrija ima na klimatske promene. Kao i uvek, ne postoje jasne i precizne definicije u novim granama, pa se neretko ovi pojmovi koriste kao sinonimi. U svakom slučaju, u 2021. su uložene značajne investicije u nove kompanije sa idejama kako da rešimo problem emisije štetnih gasova, kako da zamenimo fosilna goriva alternativnim izvorima energije, kako da proizvedemo baterije od materijala koji ne ugrožavaju okolinu i kako da očistimo postojeća zagađenja. Najinteresantnije su ideje koje istovremeno rešavaju nekoliko problema. Na primer, moguće je „hvatanje“ štetnog ugljen-dioksida, njegovo čuvanje i eventualno pretvaranje u čisti izvor energije. Neka od novih rešenja služe i tome da se zajednicama koje su direktno ugrožene klimatskim promenama pomogne da se lakše prilagode i prežive. Potrudiću se da u nekim od budućih tekstova detaljnije predstavim najzanimljivije proizvode i sisteme iz ove oblasti.

 

Kao što sam više puta isticao na ovim stranama, napredak nauke, tehnološka dostignuća i inovacije dokaz su neverovatnih sposobnosti i nadarenosti ljudskog roda. Zbog čega se blagodeti savremenog društva ne upotrebljavaju isključivo u korisne svrhe i na dobrobit svih, pitanje je za antropologe i sociologe. Naučnici, inženjeri i ljudi sa svežim idejama nastaviće da pronalaze rešenja za sve što nas muči. Na žalost, jedan od većih problema predstavlja zagađenje okoline i posledice koje ono izaziva.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *