Budućnost dronova

Pogledaj sve kategorije

2022 - Jan - 25

Svi smo već naviknuti da na društvenim mrežama gledamo fotografije i panoramske video klipove gradova i predela snimljenih sa visine, korišćenjem dronova. Dronovi su, prema jednoj od definicija, bespilotne letelice ili plovila kojima daljinski mogu da upravljaju ljudi. Druga opcija je da su potpuno autonomni u smislu da ih kontroliše softver iz domena veštačke inteligencije. To što su dronovi postali svakodnevica i što različite varijante mogu da se nabave u prodavnicama IT opreme po relativno pristupačnim cenama, ne znači da smo u potpunosti svesni svih promena koje oni donose.

 

Ako zanemarimo rekreativnu upotrebu bespilotnih letelica za zabavu i primenu u vojne svrhe, dronovi su izuzetno korisni. Na primer, koriste se za doturanje pomoći ugroženim područjima i na nepristupačnim lokacijama. Dalje, sve se češće upotrebljavaju za kontrolu saobraćaja i sprečavanje kriminalnih aktivnosti. Inženjeri pomoću dronova nadgledaju instalacije, poput cevovoda i dalekovoda, a takođe vrše i različita merenja i snimanja terena. U nacionalnim parkovima, dronovi mogu da se koriste za brojanje primeraka ugroženih vrsta, dok dronovi-plovila prate zagađenje mora i okeana. Očekuje se i da će u dogledno vreme postati sastavni deo komercijalnih aktivnosti, poput dostave paketa ili zaprašivanja useva u poljoprivredi. Za sada većinom dronova upravljaju ljudi. Rani pokušaji razvoja potpuno automatizovanih letelica pokazali su koji sve izazovi moraju da budu prevaziđeni kako bi mogli da uđu u praktičnu upotrebu. Zbog toga u celom svetu raste potreba za obučenim pilotima dronova. Procene su da će u narednih nekoliko godina ovo postati deficitarno zanimanje širom planete. Naučnici i inovatori rade na usavršavanju naprednih softvera koji će moći samostalno da upravljaju dronovima, ali i osmišljavanju novih vrsta senzora i mreža za razmenu informacija. I dalje će postojati ljudi zaduženi za kontrolu, ali će umesto jednim, oni moći da upravljaju čitavim flotama dronova.

 

Videli smo koje su sve pozitivne implikacije korišćenja dronova. Postoje, međutim, i oni koji u ovom trendu vide začetak ostvarenja apokaliptičnog predviđanja da će jednoga dana autonomne inteligentne mašine pokoriti ljudski rod. Takav scenario je teoretski moguć, ali je još uvek daleko od ostvarenja. Sa druge strane, kao i uvek u prošlosti, na ljudima je da odluče na koji način žele da koriste prednosti koje im donosi tehnološki razvoj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *