Um i računar

Pogledaj sve kategorije

2022 - Feb - 01

Postoje brojna dela naučne fantastike – knjige, filmovi, stripovi i video igrice – koja se bave temom kontrole mašina snagom ljudskog uma. Bilo da se radi o direktnoj komunikaciji sa centrima veštačke inteligencije, upravljanju robotizovanim egzoskeletom ili udaljenim dronovima, ova oblast fascinira ljude od kada su nastali prvi računari. U naučnim krugovima poznata je kao „veza mozak-računar“ (eng. brain-computer interface), skraćeno BCI.

 

Bez obzira što inovatori i naučnici ovom temom bave decenijama unazad, postoje predviđanja da bi upravo tokom 2022. godine BCI tehnologije mogle da dožive ozbiljan proboj i nešto masovniju primenu. Najinteresantnija rešenja još uvek su na nivou prototipa i eksperimentalnih uređaja koji se koriste u malom broju odabranih i kontrolisanih situacija. Široj publici, uključujući i inovatore amatere, dostupni su različiti EEG senzori u vidu specijalnih kapa ili slušalica, kao i prateći detektori mišićne i nervne aktivnosti. Proizvođači video igara najavljuju naslove koji će, korišćenjem sličnih uređaja, biti kontrolisani direktno umom, bez potrebe za džojsticima. Pored toga, postoji nekoliko prototipa u automobilskoj industriji, gde bi ljudi mogli da upravljaju vozilima snagom uma. Druga varijanta su različiti implanti kao trajnije i manje rogobatno rešenje. Više kompanija i univerziteta širom sveta se bavi razvojem i proizvodnjom čipova iz domena BCI. Ideja je da se oni koriste kada je potrebno omogućiti neprekidnu vezu između računara i čoveka. Pre nekoliko meseci, jedan paralizovani šezdesetogodišnjak objavio je prvu poruku na Tviteru koja nije otkucana na tastaturi ili glasovnom komandom. Upravo je medicina mesto gde bismo mogli da vidimo ozbiljniju primenu BCI. Upravljanje prostetičkim pomagalima kao da su deo tela samo je jedna od mogućih primena. Naredni korak je komunikacija u suprotnom pravcu, od računara ka čoveku, uključujući i mogućnost brzog učenja i unapređenja naših mentalnih sposobnosti.

 

U filmovima se priča o vezama ljudskog uma i računara po pravilu loše završi. To je potpuno razumljivo jer znamo da je cilj da radnja bude uzbudljiva i zanimljiva. U praksi, kao što smo videli, postoje brojna polja primene koja bi mogla da pomognu ljudima, pogotovo u medicini. Da li će se ostvariti predviđanja da ćemo do kraja ove ili tokom sledeće godine imati priliku da vidimo komercijalnu primenu BCI tehnologije, ostaje da se vidi.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *