Guglov alfabet

Pogledaj sve kategorije

2015 - Aug - 20

Premda je vest objavljena još prošle nedelje, želeo sam da sačekam da se utisci slegnu i da sagledam sve aspekte promene koja je najavljena. Ako još niste čuli – Gugl, jedna od najvećih IT kompanija na svetu, najavila je reorganizaciju prema kojoj će postojeća firma biti samo deo mnogo veće organizacije nazvane Alfabet (eng. Alphabet). Pretraživač i prateća platforma za oglašavanje, Jutjub, Android sistem i druge veb aplikacije ostaju deo Gugla, ali će zato neke postojeće i nove inicijative koje „iskaču“ iz prepoznatljivog okvira delatnosti ovog giganta postati nezavisne kompanije u okviru Alfabet grupe.

Poruka osnivača je jasna – u današnjem vremenu samo sveže ideje, inovativnost i stalno pomeranje granice mogu da obezbede napredak. Gugl je danas veliki ali već sutra može da izgubi uticaj. Zbog toga tako mnogo ulažu u istraživanje i razvoj, osvajaju nova polja primene tehnologije i, da tako kažem, ne miruju. Malo je, na primer, poznato da se Gugl trenutno bavi razvojem pametnih kuća i uređaja, proučavanjem procesa starenja i obezbeđivanja dugovečnosti, automobilima budućnosti i drugim oblastima koje su povezane sa informacionim tehnologijama.

Drugi, ništa manje važan razlog za restrukturiranje su mogućnost jednostavnijeg upravljanja delovima kompanije, razvoj internog preduzetništva i mnogo veća fleksibilnost. Kao što često volim da kažem, kompanija ne sme da postane dinosaurus koji ne zna gde gazi leva, a gde desna noga, niti prema zaposlenima treba da se ponaša kao da imaju papirnu kesu preko glave i ne vide širu sliku. Od početka je jasno da tako razmišljaju i osnivači Gugla, pa je ovaj njihov potez potpuno razumljiv i opravdan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *