U susret potrebama

Pogledaj sve kategorije

2015 - Aug - 27

Šta je to što različite vrste uređaja čini „pametnima“? Pre svega mogućnost brzog procesiranja podataka, ali su ništa manje zaslužni i neprekidna povezanost na internet pomoću koje se dobijaju informacije za obradu, kao i brojni senzori na uređaju – od GPS modula do detektora položaja aparata. Možda prethodna rečenica zvuči rogobatno, ali je poenta da tek prava kombinacija hardvera, softvera i odgovarajućih informacija otvara prostor za maksimalno iskorišćenje tehnološkog napretka.

Zbog toga se mnogi pitaju na koje bi sve načine mreža uređaja i predmeta povezanih u takozvani „internet stvari“ (eng. Internet of things), a pre svega napredni kućni uređaji u pametnom domu, mogli da utiču na svakodnevni život. Postoje i oni koji nude rešenja, poput jednog američkog tima softverskih inženjera koji nameravaju da uvedu neku vrstu revolucije u način na koji funkcionišu aplikacije za „pametne stvari“. Ideja je da funkcionalnosti budu naprednije od onih na modernim telefonima, što mislim da je sasvim realno.

Naime, do sada smo mogli da iskoristimo samo jedan mali deo dostupnih podataka, a ograničenje je obično bio hardver. Sada kada postoje sijalice, saksije, veš mašine i televizori povezani na internet, ograničenje postaje softver. Srećom, u ovoj oblasti inovativnosti nikada nije nedostajalo. To potvrđuju i članovi pomenutog tima koji rade na rešenju koje bi omogućilo da aplikacije predviđaju potrebe i želje korisnika na osnovu navika i prethodnog ponašanja, trenutnih uslova okoline i drugih parametara i informacija. Softver bi na osnovu toga mogao da šalje komande pametnim stvarima u vašoj okolini. Zvuči kao naučna fantastika, ali je veoma blizu realnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *