Gužva u vazduhu

Pogledaj sve kategorije

2019 - Jun - 18

Male bespilotne letelice, takozvani dronovi, postali su svakodnevna slika na nebu većeg dela planete. Najčešće se koriste u svrhu snimanja iz vazduha i pružaju entuzijastima i profesionalcima priliku da ljudima prikažu svet iz neobične perspektive, odnosno osveže svoje fotografije i video zapise efektnim kadrovima. Postoje i brojne komercijalne primene – od brze dostave, preko uspostavljanja telekomunikacione mreže na nepristupačnim područjima i pružanja pomoći u nesrećama, do kontrole i nadgledanja instalacija i postrojenja.

Na žalost, nije sve tako sjajno. Budući da je čitava ova oblast relativno nova, još uvek ne postoje jasna pravila ko, kada, gde i kako može da koristi dronove. Zbog toga se dešavalo da nesavestan pilot drona ugrozi bezbednost vazdušnog saobraćaja na aerodromu, da se isuviše približi vojnim i drugim zaštićenim objektima, ali i da ugrozi privatnost običnih ljudi. U SAD je naglo porasla prodaja posebnih pušaka kojima vlasnici privatnih poseda sa neba iznad svojih imanja obaraju dronove. Naravno, države nakon svakog incidenta uvode zakonsku regulativu koja treba da spreči nesreće i ugrožavanje bezbednosti, ali još uvek ne postoji globalni konsenzus kao što je to slučaj u klasičnom vazduhoplovstvu. Ovih dana, Evropska agencija za bezbednost avio-saobraćaja uvodi zajednički set pravila za upravljanje dronovima koji će važiti na celoj teritoriji EU. U narednih godinu dana očekuje se da sve zemlje Unije, a vrlo verovatno i ostatka kontinenta, prihvate ovu regulativu i uključe je u lokalna zakonodavstva. To bi trebalo značajno da olakša upotrebudronova. Naime, svima koji žele da koriste dronove biće jasna pravila za njihovu upotrebu i neće morati da se prilagođavaju specifičnostima pojedinačnih država – bilo da putuju Evropom kao turisti, ili pokušavaju da razviju komercijalni servis na regionalnom nivou. Realno je za očekivati da ovaj set pravila bude prihvaćen, uz manje ili više izmena, i u ostatku sveta.

Shodno tome, i pilotiranje dronovima biće posebno regulisano. Već sada u nekim zemljama postoji mogućnost dobijanja dozvole za korišćenje bespilotnih letelica, a ona je obavezna kada se radi o profesionalnoj upotrebi. Polako se uspostavlja potpuno novo zanimanje, za kojim bi u budućnosti potražnja mogla da bude velika.​

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *