Nepredvidiva budućnost

Pogledaj sve kategorije

2019 - Jun - 25

Jedan od zadataka koje sam pred sebe postavio pri pisanju ovih tekstova je i pokušaj predviđanja tehnološkog napretka. Kako su savremeni svet i svakodnevne aktivnosti bezmalo svakog stanovnika planete usko i neraskidivo povezani sa digitalnim uređajima i telekomunikacijama, to znači da istovremeno pišem i o budućnosti ljudskog roda. Retko, međutim, razmišljamo o tome koliko je ponekad teško anticipirati dešavanja u oblastima koje su veoma dinamične.

Zbog toga se svaki put iznenadim kada pročitam o procenama eksperata od pre nekoliko decenija koje su se obistinile sa neverovatnom preciznošću. Jedan od dobrih primera je predviđanje da će računari u prvim decenijama 21. veka biti sveprisutni i da će se ugrađivati u najrazličitije uređaje i predmete za svakodnevnu upotrebu. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kada se ova ideja rodila, kompjuteri su zauzimali po nekoliko prostorija i bili su rezervisani samo za velike naučne centre, vojne i državne institucije. Danas, pri svemu tome, imamo praktično eksponencijalno ubrzanje tehnološkog rasta, pa se lako može desiti da realnost „preskoči“ nekoliko očekivanih koraka razvoja IT rešenja. Jedan od razloga za ubrzanje je način na koji funkcioniše inovativnost. Svaka dobra ideja po pravilu rađa nekoliko novih, a brzina razmene informacija i dostupnost podataka u eri interneta omogućuju trenutno širenje tih ideja po celom svetu. Postavlja se i pitanje da li će u nekom momentu veštačka inteligencija postati sastavni deo lanca inovacija i kako će to uticati na budućnost. Od ljudi će se očekivati da se bave kreativnim delatnostima, pošto će većinu manuelnih zadataka moći da obavljaju mašine. To, pored fizičkih poslova, uključuje i proračune, analize, programiranje i druge intelektualne aktivnosti.

Zbog svega toga svaku procenu tehnološke budućnosti, pogotovo na duže staze, treba uzeti sa velikom dozom rezerve. Neki fenomeni o kojima danas naveliko govorimo možda nikada neće u potpunosti zaživeti, dok će neki drugi, za koje još nismo ni čuli, višestruko prevazići najluđe snove futurista. U svakom slučaju, sigurno je da živimo u interesantnim vremenima. Bitno je samo, kao što uvek ističem, da budemo spremni da se prilagođavamo promenama i da iz napretka tehnologije izvučemo korist kao država i kao pojedinci.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *