Humanitarni dronovi

Pogledaj sve kategorije

2016 - May - 12

Blagodeti modernih tehnologija najčešće se vezuju za razvijene zemlje Zapada. Međutim, činjenica je da su pojedina rešenja mnogo više uticala na realne promene i suštinsko unapređenje kvaliteta života ljudi u manje razvijenim državama širom sveta. Primer su mobilna telefonija koja je omogućila komunikaciju u krajevima planete do kojih telefonske žice nikada nisu stigle, ili mogućnost pomaganja preduzetništva kroz mikro banke koje funkcionišu isključivo elektronskim putem, na mobilnim uređajima.

Nedavno je objavljena vest da će uskoro bespilotne letelice, popularni dronovi, igrati važnu ulogu u dostavljanju lekova i humanitarne pomoći izolovanim delovima Afrike, u predelima do kojih je automobilima i kamionima ponekad i bukvalno nemoguće doći. Radi se o planu vlade Ruande, u saradnji sa jednim američkim proizvođačem dronova, a pod pokroviteljstvom velikih kompanija za dostavu. Pilot projekat bi trebalo da u praksi pokaže ostvarivost ideje i napravi okvir za druge slične inicijative. Svetske kurirske službe imaju motiv da podrže ovaj projekat jer već neko vreme postoji ideja da se dostave obavljaju dronovima zbog brzine i jednostavnosti. Zakonska regulativa u njihovim zemljama za sada ih sprečava da zamisao testiraju. Na ovaj način će, pomaganjem dostave dronovima u Africi, moći da pronađu idealna rešenja za modele dronova, optimalnu nosivost, softverske sisteme i slično. U slučaju Ruande, cilj je da dronovi pomoć udaljenim bolnicama spuštaju padobranom, što je brže i efikasnije pošto ne zahteva proces sletanja i prateću infrastrukturu na zemlji.

Dok u nekim državama dronovi postaju sve veći problem, nešto što uznemirava građane i ugrožava opštu bezbednost, postoje očigledno i zemlje gde bi oni mogli da naprave razliku između života i smrti. Tako vam je to sa tehnološkim rešenjima – ako se koriste na pravi način i odgovorno, sa znanjem i punom svešću o pravilnoj primeni, onda su od velike pomoći. Ako nismo dovoljno edukovani i ako ne poštujemo osnovne sisteme vrednosti, onda su zloupotrebe neminovne. Na nama je da donesemo odluku koji od dva puta ćemo izabrati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *