Internet iz kosmosa

Pogledaj sve kategorije

2020 - Apr - 29

v

Mnogi su prošle nedelje primetili čudna dešavanja na noćnom nebu. Društvenim mrežama kružile su razne teorije – od priče o neobjašnjivim prirodnim fenomenima, do straha od invazije vanzemaljaca. Kao i obično, istina je mnogo jednostavnija i manje dramatična, premda i dalje uzbudljiva. Naime, radi se o lansiranju i preletanju „jata“ satelita koji treba da omoguće pristup internetu sa bilo koje tačke na planeti.

Ideja je jednostavna – uspostaviti mrežu malih satelita u niskoj orbiti oko zemlje, na hiljade njih, tako da formiraju „sazvežđe“ koje će obezbediti jedinstvenu satelitsku internet vezu sa bilo kog uređaja, bilo kada i bilo gde. Sateliti koje smo mogli da vidimo na našem nebu pripadaju projektu Starlink, koji je, sa nekih četiri stotine aktivnih satelita, najdalje odmakao u uspostavljanju mreže. Najavljeno je da bi u narednih nekoliko meseci moglo da počne testiranje, a do kraja godine možda i uvođenje ove vrste interneta u masovnu upotrebu. Postoji još nekoliko sličnih projekata, doduše u manjem obimu. Verujem da će, ako se pokaže isplativim, ovo postati osnovni način za vezu sa internetom i da će ostali veliki igrači lansirati svoja satelitska sazvežđa. Onima koji su navikli da imaju stalni pristup internetu može izgledati čudna odluka o ogromnim ulaganjima i naporima koje podrazumeva satelitski internet. Činjenica je, međutim, da postojeće mreže pokrivaju samo mali deo površine Zemlje, a da u mnogim državama tek neznatan procenat stanovništva može da koristi blagodeti savremenih tehnologija. Trenutna kriza izazvana novim korona virusom pokazuje koliki je značaj interneta i modernih telekomunikacija u prevazilaženju vanrednih situacija i omogućavanju nesmetanog odvijanja osnovnih funkcija društva. Uz stalni, brzi i pristupačni pristup internetu, mnogi krajevi sveta koji su siromašni i slabo naseljeni mogli bi da postanu zanimljivi i za druga infrastrukturna ulaganja, odnosno za život ljudi.

Postoje, naravno, i brojne prepreke i opasnosti koje sa sobom nosi slanje velikog broja satelita u orbitu. Mnogi se plaše nekontrolisanog generisanja svemirskog otpada koji bi mogao da zagadi planetu i eventualno prouzrokuje klimatske promene. Astronomi već sada upozoravaju na smetnje koje odsjaj od površine satelita stvara pri izučavanju svemirskih pojava, dok inženjeri obećavaju da će ovaj problem biti rešen već sa narednom generacijom letelica u orbiti. A biće ih, ne sumnjam.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *