Telekomunikacioni umor

Pogledaj sve kategorije

2020 - May - 05

Pandemija novog korona virusa praktično je čitavu planetu poslala u karantin i različite vrste izolacija, uključujući i takozvano socijalno distanciranje. Milioni ljudi rade od kuće, porodice i najbliži prijatelji ne mogu da se viđaju, svaka vrsta direktnog kontakta sa sobom nosi opasnost. Rešenje, svetla tačka u nesreći koja nas je zadesila, a možda i jedina uteha za mnoge, jesu savremene telekomunikacije i mogućnost da se družimo i sastajemo onlajn. Platforme i sistemi za video i audio konferencije trenutno nas spajaju, a ljudi putem njih organizuju poslovne sastanke, školske časove i obuke, dečije rođendane, porodične proslave i „izlaske“ sa prijateljima.

Primećeno je, međutim, a to potvrđuju mnogi relevantni izvori, da postoji izvesna doza zamora i zasićenja kod mnogih koji intenzivno koriste video konferencije. Nazovimo taj fenomen „telekomunikacioni umor“, premda je u svetu postao poznat i kao „Zum zamor“ (eng. Zoom fatigue), po jednom od sistema za telekonferencije. Stručnjaci se slažu da je ova pojava prirodna i poznata od ranije – samo nismo bili u prilici da je iskusimo u tolikom broju i dužem periodu vremena. Naime, komunikacija uživo bitno se razlikuje od onlajn razgovora, pre svega prema načinu na koji reaguju naša čula i emocije. Neverbalna komponenta u komunikaciji izuzetno je važna, pa nije svejedno da li je naspram vas pokretna slika na ekranu ili stvarna osoba. Drugi problem je vreme. Budući da smo svi kod kuće, ne postoje toliko jasne podele delova dana za određene aktivnosti, pa se neretko desi da smo ispred ekrana od jutra do večeri. Sve to, uz dozu neizvesnosti koja je prirodna, dovodi do toga da se osećamo psihički iscrpljeni.

Posledice koje će globalna infekcija ostaviti iza sebe mnogostruke su i nesagledive. Naučnici će se još godinama baviti istraživanjem svih aspekata promena koje doživljavamo. Tehnologija je našla rešenje za mnoge prepreke koje se pred nas postavljaju, ali ona svakako nije odgovor na sva pitanja, niti je ljudsku prirodu i osnovne potrebe tako jednostavno promeniti preko noći i prilagoditi novonastaloj situaciji. Bitno je, stoga, da pratimo, prepoznamo i procenjujemo uticaj koji masovna primena modernih tehnologija ima na naše živote. Verujem da će se kao rezultat toga roditi nove ideje i nastati humanija rešenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *