Inženjeri virtuelnog sveta

Pogledaj sve kategorije

2015 - Jun - 18

Svi znaju da su radna mesta u IT industriji među najbolje plaćenim poslovima u celom svetu, pa i kod nas. Verovatno se najviše ističu programeri kao jedno od najtraženijih zanimanja. Zbog toga se sve više mladih odlučuje za školovanje u ovoj oblasti, što je veoma dobro za našu zemlju. Lično smatram da bi trebalo osmisliti jasnu strategiju za sistemsko promovisanje i pomoć domaćem IT obrazovanju kako bi pamet postala glavni izvozni proizvod Srbije, ali to je već posebna tema. Takođe, sve češće srećem odrasle ljude raznih profila koji su spremni da se prekvalifikuju i uđu u softverske vode. E sad, za puno razumevanje o čemu se u ovom poslu radi, važno je da probam da ponudim neka pojašnjenja.
Naime, iako šira publika o IT stručnjacima razmišlja kao o „programerima“, mnogo pravilniji i precizniji naziv bi bio „softverski inženjer“. Premda se razlika ne čini bitnom, ona je ogromna. Posao softverskog inženjera je da projektuje aplikacije, osmišljava mehanizme i konstruiše proizvode u virtuelnom prostoru, na isti način na koji to mašinski, elektro ili građevinski inženjeri rade u fizičkom svetu. Volim da kažem da je posao softverskog inženjera (uostalom, kao i svakog drugog) da rešava probleme, donosi odluke i preuzima odgovornost koristeći raznorodne veštine, neprekidno se usavršavajući, ulažući intelektualni napor, znanje, i iskustvo. Sve drugo su tehnički detalji konkretne tehnologije, programskog jezika ili alata. Sve drugo se nauči relativno lako ako razumete suštinu, osnovne principe i pravila.
Običan „programer“ je neko ko samo piše računarske programe na osnovu definisanih zadataka. Daleko od toga da je njihov posao manje važan, zanemariv ili jednostavan, ali na tom polju ne možemo da se takmičimo sa državama koje imaju mnogo više stanovnika i koje mogu da ponude izuzetno niske cene. Naš zadatak treba da bude da obrazujemo i obučavamo sposobne softverske inženjere jer je njih u svetu malo, a vrede veoma mnogo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *