Brža grafika – brži računari

Pogledaj sve kategorije

2015 - Jun - 25

Pored osnovne procesorske jedinice, verovatno najvažnija komponenta svakog računara je grafički čip koji je zadužen za obradu elemenata korisničkog okruženja. Ova pomoćna uloga postaje sve značajnija jer, kao što sam više puta pisao na ovim stranama, moderni korisnici očekuju besprekorno iskustvo i sve su zahtevniji po pitanju vizuelnog aspekta svih vrsta aplikacija, čak i u specifičnim poslovnim primenama.

Lepa vest je da bismo do kraja ove godine mogli da dobijemo značajno bržu grafiku na računarima i mobilnim uređajima, ali ne proizvodnjom moćnijih čipova (to je proces koji se svakako dešava konstantnim tempom) već boljim softverskim rešenjima. Naime, kompanije Majkrosoft, Epl i neke druge ovih meseci uvode nove platforme za programiranje komunikacije sa grafičkim čipom i njegovo bolje iskorišćenje u primenama kao što su video igrice, programi za crtanje i projektovanje, aplikacije za obradu video materijala, ali i sve drugo što može koristiti sve moćnije grafičke procesore. Čak se očekuje da oni „uskoče“ i kod nekih zadataka koji su do sada bili rezervisani za centralnu jedinicu – na primer prepoznavanje lica.

Značajno ubrzanje performansi u ovom domenu uticaće na to da ceo sistem radi brže, tako da ćemo imati efekat bržih računara iako se tehnološki ništa značajnije nije promenilo. Ostaje da programeri prihvate nova rešenja i da se razreše razlike i dupliranje posla nastalo kao rezultat konkurentske borbe velikih kompanija. To su, međutim, izazovi sa kojima su se softverski inženjeri borili i do sada, pa očekujem da će i sa ovim izaći na kraj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *