Pametni reket

Pogledaj sve kategorije

2015 - Jul - 02

Ovih se dana održava Vimbldon, verovatno najpoznatiji, a svakako najstariji teniski turnir na svetu. Pisao sam svojevremeno o tehnologiji koja prati velike sportske događaje i promenama koje je IT industrija direktno prouzrokovala, uključujući i „oko sokolovo“, sistem za pouzdano i prihvaćeno utvrđivanje kada se u tenisu dogodio aut. Sa stadiona i velikih sistema za video prenose, komunikaciju i druge aspekte takmičenja, tehnologija se preselila i u sportsku opremu.
Interesantan je primer posebnog senzora koji može da se ugradi u teniski reket i poveže sa odgovarajućom namenskom aplikacijom za pametne mobilne telefone. Senzor, koji su sebi sadrži žiroskop i detektor ubrzanja, može da vam ponudi informacije o parametrima udarca, prepozna da li se radi o bekhendu ili forhendu, izračuna brzinu loptice i preporuči korekcije. Naravno, ovo nije jedini primer, a mnogi inovatori i inženjeri širom sveta rade na razvoju sličnih rešenja za druge sportove. Već sada je dostupno nekoliko „pametnih“ lopti za različite sportove. Poput pomenutog reketa, i one se povezuju sa mobilnim aplikacijama i pružaju vam do sada neviđen uvid u podatke koji vam mogu pomoći pri treniranju. Svojevremeno sam imao priliku da oprobam naročiti trenažer za golf koji pruža direktan uvid u parametre zamaha, prikazuje vam animaciju vašeg udarca i nudi korekcije. Biciklisti, skijaši i drugi sportisti imaju priliku da koriste posebne kacige i naočare koje projektuju neophodne informacije u vidno polje, a ako se povežu sa senzorima u sportskoj odeći mogu vas upozoravati na hidrataciju i ponuditi vam druge važne informacije.
Primera je mnogo, a poenta je da na ovaj način oprema koju koristite postaje važan deo unapređenja veština i pomoć sportistima i njihovim trenerima. Naravno, samo kao pomoć jer svako ko se ozbiljnije bavio sportom dobro zna da još uvek ne postoji tehnologija koja bi zamenila iskustvo i savete trenera.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *