Izazovi digitalne industrijalizacije

Pogledaj sve kategorije

2017 - Apr - 18

Prošle nedelje sam pisao o novoj eri industrijalizacije, popularno nazvanoj „industrija 4.0“. Radi se o uvođenju modernih IT rešenja u industrijsku proizvodnju, rešenja kao što su povezani uređaji, internet komunikacije i veštačka inteligencija. Rezultat su pametne fabrike i neuporedivo efikasniji proces nabavke, proizvodnje i distribucije. Za konzumente to znači kvalitetnije proizvode po pristupačnijim cenama. Međutim, kao i svaka značajna promena, i ova donosi brojne izazove, nedoumice i konfrontacije.

Jedna od osnovnih bojazni ljudi, kada se priča o uvođenju novih tehnoloških rešenja, odnosi se na mogućnost gubitka radnog mesta, odnosno strah od toga da će nas mašine zameniti. Premda se radi o posebnoj temi koja zaista zahteva naročitu pažnju, rekao bih da nije realno da će mašine u doglednoj budućnosti postati pametnije od nas. Da, roboti će sigurno smanjiti broj zaposlenih u direktnoj proizvodnji, ali će se pojaviti nova radna mesta i nova zanimanja koja će tražiti ljudsku kreativnost i sposobnost odlučivanja o stvarima koje nisu bazirane na čistoj matematici. To od svih nas zahteva dodatni napor da radimo na sebi i da se permanentno edukujemo, ali takva je priroda vremena u kome živimo.

Sledeća velika briga koju brinu oni koji rade u industrijskoj proizvodnji tiče se bezbednosti kompletnog procesa. Čim imate povezane uređaje i značajno se oslanjanje na softver, pojavljuju se potencijalni problemi sa „curenjem“ podataka, zlonamernim upadima u sistem i drugim sajber napadima. Ovo nije izazov sa kojim se susreće samo industrijska proizvodnja – svaki sistem koji baziran na IT-ju mora da razmišlja o bezbednosti podataka i procesa. O ovome sam i ranije govorio, a jedna od važnih grupa novih i sve popularnijih IT zanimanja odnosi se upravo na sigurnost i zaštitu.

Trećoj kategoriji rizika pripadaju nedostatak iskustva u uvođenju ovakvih sistema i opšta neodlučnosti zainteresovanih strana da se uključe u proces. Industrija je odvajkada bazirana na pouzdanim i proverenim rešenjima, te vlada uverenje da se teško i sporo menja. Sa druge strane, i prethodne tri industrijske revolucije susretale su se sa sličnim izazovima, pa je ljudski rod uspeo sa njima da se izbori i da napreduje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *