Aplikacije kao budućnost

Pogledaj sve kategorije

2017 - Apr - 25

Ljudi danas koriste mobilne telefone tokom celog dana kao sredstvo komunikacije, izvor zabave i koristan alat za obavljanje brojnih aktivnosti. Slični džepni uređaji, takozvani PDA asistenti, postojali su i pre pomame za pametnim telefonima, ali je tek mogućnost brze veze sa internetom, u bilo koje vreme i na bilo kom mestu, otvorila vrata masovnom korišćenju od strane šire publike. Ono što mnogi previđaju je uticaj dodatnih aplikacija za najrazličitije namene na popularizaciju pametnih uređaja.

Naime, uspeh bilo koje mobilne platforme direktno je povezan sa brojem dostupnih dodatnih aplikacija i zainteresovanošću programera širom sveta da se uključe u razvoj softverskih alata. Uostalom, broj korisnika najpopularnijih mobilnih aplikacija meri se desetinama i stotinama miliona, što je značajno više od bilo kog komercijalnog poslovnog programa u prošlosti. Provereni recept sa malim, besplatnim ili izuzetno pristupačnim programčićima koji se lako preuzimaju sa takozvanih „marketa“ primenjen je i na tablete, a zatim i na popularne operativne sisteme za stone računare.

Budući da raste broj „pametnih“ uređaja različitih vrsta, sasvim je realno za očekivati da ćemo na sve njih moći da instaliramo dodatne aplikacije. Već sada vidimo ovaj trend na pametnim televizorima i ručnima časovnicima, GPS navigacijama i drugim sličnim uređajima, a uskoro ćemo aplikacije moći da instaliramo i na sisteme u automobilima, na audio opremu i pametne zvučnike. Dosadašnji pokušaji uvođenja aplikacija na foto aparate, premda ograničenog dometa, pokazali su se kao dobra ideja, pa je samo pitanje kada će postati standardna opcija na svim modelima. Čak i ako proizvođači ne budu imali naročiti motiv za njihovim uvođenjem, računam da će korisnici – naviknuti na to da uređaje unapređuju i prilagođavaju sopstvenim potrebama instaliranjem dodatnih programa – zahtevati ovu mogućnost. Tehnološke prepreke ne postoje, pa sam ubeđen da je pred malim i praktičnim aplikacijama svetla budućnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *