Jedan za sve

Pogledaj sve kategorije

2011 - Sep - 19

Čak i ako ste imali sreću da celo leto provedete na nekom mestu daleko od modernog sveta današnjice, morali ste do sada čuti da ovih dana veći deo IT zajednice intenzivno govori o tome kako tablet računari i drugi mobilni uređaji polako preuzimaju primat, o čemu sam i ja pisao na ovim stranama pre nekoliko nedelja. Pomenuti trend je neminovan i nezaustavljiv, pa samo još ostaje da vidimo na kom odnosu PC računara i novih “gedžeta” će se situacija na tržištu stabilizovati.

Da je došlo vreme kada svi moraju da razmišljaju o prenosivim modelima sa ekranima osetljivim na dodir, slabijim procesorima, kao i minimalnoj potrošnji energije i drugih resursa, sada je već potpuno jasno. Zbog toga ne treba da čudi što je pri prošlonedeljnoj promociji nove verzije Microsoft Windows operativnog sistema upravo najviše pažnje bilo posvećeno ovoj problematici. Štaviše, novo “čedo” američnog softverskog giganta verovatno je prvi pravi primer platforme koja je namenjena svim vrstama uređaja (bez obzira na veličinu ekrana, hardverske komponente i vrstu procesora) i istovremeno onima koji svog elektronskog “ljubimca” koriste za svakodnevne aktivnosti i ozbiljnu poslovnu namenu.

Ono što smo mogli da vidimo u utorak na skupu u Kaliforniji (većinu prezentacija i panela moguće je pogledati na Internetu) zaista je impresivno, premda se radi o veoma ranoj verziji tako da konačan datum pojave na tržištu još nije poznat. Ukratko, novo korisničko okruženje, premda nastalo na osnovama Metro dizajnerskog “jezika” koji se koristi i kod Windows Phone 7 sistema za pametne telefone, potpuno je prilagođeno ekranima osetljivim na dodir i korisnicima koji žele jednostavan, prilagodjiv, elegantan i brz pregled svih neophodnih informacija – bilo da one dolaze sa Mreže, lokalnog diska ili kompanijskog informacionog sistema. Sa druge strane, za profesionalce je omogućeno korišćenje računarskog miša i mnogo kompleksnih opcija, slično kao i na “sedmici”. Što je najvažnije, sve što radi na Windowsu 7, funkcionisaće i na novoj verziji označenoj brojem 8. Pored toga, podržane su sve vrste procesora, što Windows 8 čini stvarno univerzalinim sistemom. Izgleda mi se da će ovakav pristup i ubuduće biti jedini način da se prave računarski operativni sistemi, što dodatno potvrđuje i Apple koji je u novi OS X ubacio nekoliko “fora” iz mobilnog iOS-a.

Da dodam još i da je konferencija bila namenjena pre svega programerima, odnosno onima koji treba da obezbede mnogo novih aplikacija kao jedini siguran put ka uspehu platforme, a sa ciljem da oni što ranije budu spremni da razvijaju programe. Važnost ozbiljne softverske podrške do sada je više puta dokazana, pa je ovo bio sasvim logičan potez.

Interesantno je što je u okviru predstavljanja novog operativnog sistema istovremeno promovisano i nekoliko veoma moćnih i dopadljivih modela ultralakih notebook kompjutera, uključujući i verziju sa ekranom osetljivim na dodir koja predstavlja spoj tabličnog i klasičnog PC računara. Kao što sam napisao u članku posvećenom tridesetoj godišnjici od pojave prvog IMB kompatibilnog personalnog kompjutera, sigurno je da PC računari neće potpuno nestati, već će radije evoluirati u neke nove, lepše i praktičnije oblike, na opštu radost svih pravih ljubitelja tehnologije.

Zanimljivost: Nedavno je konačno po broju korisnika sedma verzija “prozora” nadmašila popularni Windows XP koji je “vladao” gotovo 10 godina budući da Vista nikada nije masovno prihvaćena od strane poslovnih korisnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *