Novo lice knjige lica

Pogledaj sve kategorije

2011 - Sep - 25

Iz usta Marka Zakerberga, osnivača najpopularnije društvene mreže na svetu – na nedavno održanoj konferenciji “F8” posvećenoj svima koji razvijaju softver za Facebook ili su zainteresovani za dalji pravac njegovog razvoja – posetioci i oni koji su događaj pratili putem medija mogli su da čuju koja su sve unapređenja uključena u novu verziju, ali i neke od planova za budućnost. Pre nego što pređemo na poentu, mislim da je neophodno malo objašnjenje pojmova.

Činjenica je da definicije u svetu informacionih tehnologija nisu uvek potpuno jasne i opšteprihvaćene, što je u velikom broju slučajeva i razumljivo. Promene se dešavaju neverovatnom brzinom, novi koncepti nastaju preko noći i u permanentnom su procesu usavršavanja i prilagođavanja zahtevima korisnika i tržišta, pa često i veoma precizno objašnjenje već u sledećoj prilici više ne važi, ili bar ne u potpunosti. Takođe, različiti izvori, pogotovo u periodu koji zovemo “hype” (pisao sam već o tome) kada svi nekritički hvale neki fenomen, vole da uvode alternativne nazive i objašnjenja. Zbog čega ovoliki uvod? Pa, želim da pojasnim razliku između pojmova koji se često koriste kao sinonimi, a za današnju priču je važno da napravimo razliku. Reč je o onlajn društvenim mrežama (social network) i društvenim medijima (social media). Prve su, grubo govoreći, portali, odnosno web sajtovi na kojima se ljudi okupljanju radi povezivanja, komunikacije, interakcije, zajedničkog kreiranja i deljenja sadržaja. Društveni mediji su softverske platforme, odnosno tehnološka rešenja koja omogućuju razvoj i funkcionisanje socijalnih mreža. Na primer, Wiki je društveni medij (softverska platforma), a Wikipedia jedna od implementacija te platforme za kolaborativno kreiranje najveće enciklopedije na svetu.

Šta nam je, dakle, Facebook predstavio kao novine u funkcionisanju svoje mreže, ali i platforme? Najpre, izgled korisničkog okruženja sada je mnogo pregledniji, jednostavniji i elegantniji. Dalje, uvedena je “timeline” funkcionalnost koja hronološki prikazuje sva dešavanja iz vašeg života, uključujući fotografije, postove i aplikacije. Postoji i “ticker” sa listom dešavanja u vašoj mreži prijatelja u realnom vremenu, a u pripremi je i novi, grafički dopadljiviji profil. Ovo su sve detalji koji će interesovati korisnike i uticati na njihovo iskustvo pri korišćenju Facebooka, ali u pozadini ima toga još, a što je verovatno mnogo značajnije. Pre svega, najavljene su nove društvene aplikacije pomoću kojih ćete moći da beležite svoje aktivnosti i delite ih sa prijateljima (šta jedete, kako vežbate, šta čitate, slušate ili gledate i slično). Smatram da će mogućnosti koje se na ovom polju otvaraju značajno promeniti osnovnu funkciju Facebooka jer ćemo sada biti u prilici da mnogo toga radimo zajednički putem mreže (da istovremeno gledamo film sa prijateljima, na primer).

Facebook ovim promenama na svojoj platformi sve više skreće ka domenu u kome je do sada uglavnom vladao Google. Naime, stručnjaci se slažu da je Google uspeo da na pravi način poveže ljude i Web. Facebook je, sa druge strane, na pravi način stvarao konekcije među ljudima. Sada Facebook ne samo da povezuje ljude, već ih spaja sa medijima, idejama i drugim stvarima. U svakom slučaju, obratite pažnju, ono što sledi biće zanimljivo.

Zanimljivost: Više od 1,5 miliona kompanija poseduje stranice na Facebooku, a korisnici svoj status ažuriraju 60 miliona puta dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *