Svi na mreže

Pogledaj sve kategorije

2011 - Oct - 02

Prošle sam nedelje pisao o novinama koje je Facebook uveo restilizujući svoju softversku platformu, ali i novim funkcionalnostima koje bi razvoj najpopularnije društvene mreže trebalo da povedu u novom pravcu i otvore dodatne perspektive za rast i osvajanje korisnika. Valjalo bi, stoga, da u istom duhu nastavim i ovoga puta, s tim što ću se fokusirati na sve masovnije korišćenje potencijala društvenih mreža od strane “malog biznisa”, odnosno malih i srednjih preduzeća.

Za ovu vrstu firmi posebno je primamljivo što društvene mreže omogućuju mnogo direktniji kontakt sa postojećim i potencijalnim mušterijama, kao i oglašavanje koje je direktno usmereno na željene kategorije posetilaca. Jedan od teoretičara ekonomije i marketinga, ne mogu imena trenutno da se setim, tvrdio je da sa sigurnošću zna kako je najmanje pedeset odsto sredstava uloženih u uglašavanje uzalud bačeno – problem je što nikako ne može da sazna koja je to polovina. Ovo u Internet marketingu velikim delom više ne važi jer možete da pratite ko gleda vaše oglase i posećuje stranice, a posebno su popularni modeli plaćanja oglasa po prikazivanju targetiranim korisnicima ili samo ukoliko posetioci kliknu na link. U vremena koja su ekonomski veoma teška i nesigurna, malim firmama upravo odgovara ovaj način pojavljivanja u javnosti jer, premda još uvek ograničenog dometa, daje veoma konkretne rezultate uz minimum troškova.

Poslednje statistike govore da najmanje 75 odsto malih i srednjih kompanija koristi društvene mreže u svom poslovanju (od toga 61% za privlačenje novih mušterija). Takođe je interesantno što oglašivači u poslednje vreme više preferiraju Twitter u odnosu na Facebook (razlika je, doduše, tek u nekoliko procenata), premda je potonji prema broju korisnika daleko ispred. Objašnjenje se može naći u jednoj drugoj statistici. Naime, 64 odsto korisnika Twittera će se pri kupovini najverovatnije odlučiti za brend koji prati na mreži, dok je to kod posetilaca Facebooka sigurno u 51% slučajeva. Na trećem mestu je LinkedIn, društvena mreža starija od Facebooka i Twittera, a koja je namenjena pre svega povezivanju po osnovu poslovanja i razvoja karijere. Još jedan od razloga za sve veću popularnost društvenih mreža kod malih preduzeća je činjenica da se u poslednjih godinu dana broj ljudi širom planete koji redovno posećuju društvene mreže uduplao, sa dodatnom tendencijom rasta, što obećava pristup ogromnoj populaciji svih uzrasta i polova. Društvene mreže se koriste za dobijanje preporuka od zadovoljnih korisnika, privlačenje poseta kompanijskoj Internet prezentaciji, direktno pronalaženje kupaca, viralni marketing i druge aktivnosti. Poređenja radi, dok više od polovine malih firmi uspeva da se poveže sa svojim klijentima putem društvenih mreža, velikim kompanijama to polazi za rukom u oko 28 procenata.

Zanimljivo je pitanje kako će izgledati društvene mreže u narednih nekoliko godina i da li će se transformisati u servise sa značajno drugačijim funkcionalnostima od onih koje danas poznajemo. Facebook je, kao što sam naveo u članku od pre sedam dana, već rešio da izvrši određene transformacije svog sistema, a u pripremi je i ozbiljnija komercijalizacija poznata kao F-Commerce projekat. Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim jeste da će poslovni svet, a pogotovo male kompanije i pojedinci preduzetnici, samo još više svoje promotivne i druge aktivnosti bazirati na mrežama.

Zanimljivost: Od prvog do milijarditog tweeta (poruke) na Twitteru prošlo je oko 3 godine, danas se milijardu tweetova pošalje za nedelju dana.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *