Vizionar i perfekcionista

Pogledaj sve kategorije

2011 - Oct - 09

Prošle srede je, nakon teške bolesti sa kojom se godinama borio, umro Stiv Džobs, jedna od najznačajnijih ličnosti u novijoj istoriji informacionih tehnologija. To je neosporna činjenica bez obzira na to da li se slažete ili ne sa pojedinim njegovim stavovima i potezima, odnosno kakav odnos imate prema brendu koji je godinama stvarao, često suprotstavljajući se ne samo konkurenciji, nego i sopstvenim kolegama. O njegovom uticaju dovoljno govori podatak da se praktično svi svetski mediji, nezavisno od žanra, publike i formata, ovih dana intenzivno bave njegovim životom i radom. Red je, stoga, da mu i ja posvetim nekoliko redova.

Vredelo bi u jednom podužem članaku opisati njegovu biografiju i životni put od usvojenog deteta, preko propalog studenta, osnivača Applea koji je dobio otkaz u vlastitoj kompaniji, traženja boljih rešenja kroz novu firmu NeXT (Apple je kasnije kupio NeXT, čime se Džobs vratio “kući”), razvoja slavnog studija za animirani film Pixar (preuzet od strane Disneya, pa je Džobs postao suvlasnik i ove kompanije), velikog preporoda Applea pod njegovim rukovodstvom i konačno bolesti protiv koje nije uspeo da se izbori. Njegov životni put je važan, sastavni i neizostavni deo istorije računarske tehnike, priča o nastanku i razvoju tehnologije u malom. Naravno, nije samo on zaslužan za uspehe koje je postigao, pa bi valjalo pomenuti Stiva Voznijaka, genijalca koji je 1976. godine prodao svoj HP kalkulator (napredni model koji je koštao koliko današnji laptop) da bi kupio delove za prvi Apple kompjuter, ali i mnoge druge. Priča bi bila začinjena brojnim anegdotama o Džobsovoj strasti prema inovacijama, ali i ogromnom egoizmu i perfekcionizmu, pogotovo kada su javni nastupi u pitanju.

Ipak, ono što je važnije jeste uticaj Stiva Džobsa na industriju i sve korisnike širom sveta, čak i onda kada to nije baš toliko očigledno. On je jedan od retkih koji je uspeo da pokaže kako računari mogu da imaju stila i da budu “cool”, čak i u doba kada su bili rezervisani samo za stručnjake na institutima. Danas je dizajn važna tehnička karakteristika svakog elektronskog aparata, što je on razumeo mnogo pre svih ostalih. Njegovim idejama i proizvodima čiji je razvoj podsticao dobrim delom možemo da zahvalimo današnju masovnost upotrebe i popularnost svih vrsta uređaja. U tom smislu, on jeste promenio naše živote, baš kao što je svojevremeno obećao nagovarajući predsednika Pepsija da pređe u Apple rečima: “da li želiš da do kraja života praviš zaslađenu vodicu ili da zajedno menjamo svet ?”

Jedna od tema kojima se mnogi bave poslednjih meseci, otkako je Džobs, ophrvan bolešću, napustio rukovodeće mesto u kompaniji, jeste budućnost Applea i posledice koje će po brend imati njegov odlazak. Mišljenja se razlikuju, ali se svi slažu da kratkoročno neće biti velikih promena iz jednostavnog razloga što su neki planovi unapred zacrtani, ali i činjenice da je mesto broj jedan zauzeo dugogodišnji Džobsov saradnik i praktično drugi čovek kompanije. Na duže staze, gubitak velikog vizionara informacionih tehnologija sigurno će se osetiti, na veliku žalost svih nas i to ne samo ljubitelja uređaja koje krasi logotip u vidu zagrižene jabuke.

Zanimljivost: Macintosh, slavna porodica računara koju i danas proizvodi Apple, ime je dobila po vrsti jabuke koju je obožavao da jede jedan od prvih zaposlenih u kompaniji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *