Jedini pravi aršini

Pogledaj sve kategorije

2012 - Dec - 16

“Svet je ravan”, uzviknuo je Tom Fridman i požurio da napiše odu globalizmu u istoimenoj knjizi. Jedan od lajtmotiva je teza da u modernom svetu svi mogu da budu konkurentni i imaju podjednake šanse za uspeh, budući da je sve manje tehnoloških, istorijskih, geografskih, jezičkih i drugih barijera. Koliko god stavovi izneti u knjizi bili oštro i neretko opravdano kritikovani, u IT industriji, pogotovo u oblasti razvoja softverskih rešenja, teza o jednakim mogućnostima uglavnom važi.

E sad, tu je veoma važno pitanje kako postati i ostati konkurentan, odnosno kako se izboriti za svoje mesto u svetskoj zajednici programera, inženjera i drugih stručnjaka. Jedini ispravan način je neprekidna težnja za izuzetnošću, naporan rad na usvajanju i usavršavanju znanja i veština, praćenje trendova u industriji, neumorno sticanje iskustava, otvorenost za prihvatanje novih ideja, inovativnost, sposobnost komunikacije, prezentovanja i podučavanja drugih. Bilo koje zanimanje u IT industriji mora da bude poziv koji se živi, a ne “odrađuje”. U softverskom inženjeringu pogotovo mora da postoji strasti i entuzijazma barem koliko i tehničkih znanja.

Deo mojih kolega, softverskih inženjera, godinama, po prirodi posla, odlazi u zemlje zapadne Evrope i severne Amerike gde neko vreme provode radeći zajedno sa klijentima i partnerskim kompanijama. Iskustvo koje tamo stiču je nemerljivo jer imaju priliku da osete kako funkcionišu sistemi širom sveta i da postanu svesni svoje vrednosti primenjujući jedine prave aršine – direktno poređenje u radu na konkretnim projektima. Svi koji poštuju principe, način razmišljanja i pristupa poslu koji sam opisao, ne zaostaju ni malo za svojim kolegama u svetu, naprotiv.

Zanimljivost: U listama 10 najboljih i najperspektivnijih zanimanja koje je ovih dana objavilo nekoliko svetskih organizacija, najmanje polovina pripada pozicijama u IT industriji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *