Još jedan ekran

Pogledaj sve kategorije

2012 - Nov - 25

Pod uticajem ubrzanog razvoja tehnologije neminovno se dešava da neke stvari bivaju prevaziđene, potisnute i poslate u zaborav. Sve je to sasvim prirodno ako znamo da se potrebe korisnika menjaju, a čini mi se i da ljudi nove navike sve brže prihvataju i usvajaju, pogotovo zbog toga što savremeni uređaju pružaju brojne pogodnosti. Tako smo, na primer, potpuno zaboravili na dobre stare telefonske govornice koje su postale nepotrebne u vremenu kada bezmalo svi sa sobom nosimo mobilne telefone. Uprava grada Njujorka razumela je potrebu novog doba i odlučila da umesto telefona na mestima gde postoje govornice ugradi interaktivne kioske sa ekranima osetljivim na dodir, koje će građanima i posetiocima pružati sve potrebne informacije.

Interaktivni kiosci postaju sve zanimljivija grana indrustrije informacionih tehnologija. Pored pružanja informacija na javnim mestima, primenjuju se i za razne druge namene i na mnogim lokacijama – od hotela, preko banaka, aerodroma i autobuskih stanica, do samousluga i bolnica. Njihova primena automatski omogućuje brojne uštede, manje čekanja u redovima, bržu uslugu, ažurne podatke, bolju kontrolu od strane korisnika, 24-časovno radno vreme i tako dalje. Naravno, da bi ceo paket funkcionisao neophodno je i da softver koji kiosci koriste bude razvijen tako da obezbedi najbolje moguće korisničko iskustvo, jednostavnu upotrebu, brzo pronalaženje željenih opcija i što više paralela sa stvarima i navikama iz fizičkog sveta.

Digitalizacija planete dovela je do toga da oko sebe imam sve više ekrana sposobnih da nam pruže informacije onda kada nam je to najpotrebnije, bilo da se radi o pametnom telefonu u džepu, tablet uređaju, računaru, TV apratu povezanom na internet ili, eto, kiosku na javnim mestima. Svi ovi ekrani mogu da pruže još i više – interakciju i pametan način da obavimo neke zadatke u toku dana.

Zanimljivost: Prema jednom istraživanju, u svetu je 2011. godine bilo instalirano negde oko 2 miliona interaktivnih kioska za različite namene.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *