Najcrnji mrak

Pogledaj sve kategorije

2012 - Dec - 02

Mediji širom sveta ovih dana javljaju da je Sirija, zemlja koju pogađa jedan od najsurovijih građanskih ratova u prethodnoj deceniji, zapala u “mrak”. Pod mrakom se, naravno, podrazumeva prekid internet i nekih drugih vidova komunikacije, pa se postavlja pitanje u kojoj su meri telekomunikacije u današnjem svetu postale nasušna potreba, odnosno pogodnost čiji izostanak dobija apokaliptične razmere.

Isključenje je očigledno plansko i namerno, a ne posledica oštećene infrastrukture, čemu u prilog govori podatak da je cela zemlja “zbrisana” sa interneta u svega nekoliko minuta. Pretpostavlja se da je za prestanak komunikacija odgovorna sirijska vlada, premda zaničnih potvrda nema. Svi koji se zalažu za pravo na slobodu i otvorenost interneta (koliko god taj termin bio nejasno definisan i različito shvaćen), odmah su požurili da osude ovaj potez. Aktivisti grupe Anonimus, koja se hakovanjem bori protiv velikih sistema, globalizma i onoga što oni smatraju nepravdom u svetu, čak su otvoreno najavili kampanju u kojoj će pokušati da obore sve zvanične sajtove Sirije koji se nalaze na serverima izvan zemlje. Svoj doprinos “osvetljenju” Sirije dali su i Gugl i Tviter. Oni su ponovo aktivirali svoj “Speak2Tweet” servis koji omogućuje automatsko objavljivanje glasovnih telefonskih poruka na Tviteru.

Kad smo već kod priča o apokalipsi, vredi spomenuti da euforija koja ovih dana pogađa svet, a povodom nekoliko proročanstava vezanih za propast civilizacije, ima dodatni efekat na posmatranje sirijskog slučaja. Naime, ovde na delu imamo demonstraciju, nadam se kratku, kako to izgleda kada ljudi ostanu bez nečega što ne ugrožava direktno njihov opstanak, ali je za veliki deo planete postalo toliko važno da bez njega ne možemo da zamislimo život.

Zanimljivost: Procena je da na svetu pristup internetu ima oko dve i po milijarde ljudi, odnosno nešto više od trećine stanovništva, dok je prosečna stopa rasta u prethodnih 12 godina oko 50% godišnje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *