Kad se zvučnici opamete

Pogledaj sve kategorije

2016 - Nov - 01

Zvučnici su zajednički imenitelj svih sistema zabave u kući. Bez obzira da li više volite uživanje uz dobru muziku, najnovije filmove ili krstarenje internetom, trebaju vam zvučnici. Ono što se promenilo u prethodnih nekoliko godina je to što sada uređaji više nisu vezani za jedno mesto, pa pametni telefoni, tableti i računari sve češće zamenjuju glomazne sisteme risivera, pojačala, DVD plejera i drugih aparata.

Iz opisane promene, kao praktično rešenje za mnoge probleme, izrodila se nova vrsta takozvanih pametnih zvučnika. Kao i sve ostale „pametne“ spravice, i oni su mobilni i povezani na mrežu. To znači da možete da ih premeštate po stanu prema potrebi i zahtevu trenutka, kao i da ih jednako uspešno koristite za slušanje muzike direktno sa telefona ili gledanje filma na velikom televizoru. Mnogi modeli se mogu i međusobno povezivati tako da dobijate podesiv zvučni sistem vrhunskog kvaliteta. E sad, tu najzanimljiviji deo priče tek počinje. Naime, prava upotrebna vrednost pametnih zvučnika krije se u njihovoj računarskoj komponenti, odnosno sposobnosti da primaju komande i prosleđuju ih drugim povezanim uređajima, pogotovo onima koji su deo pametnog doma. Kod nekih modela za upravljanje služi mali ekran osetljiv na dodir, ali je mnogo bolja opcija korišćenje prepoznavanja glasovnih komandi i sposobnost davanja odgovora od strane zvučnika prirodnim jezikom, čime zalazimo u oblast veštačke inteligencije. Na taj način vašim pametnim zvučnicima možete da kažete koju numeru da puste, ali i da im naredite da podese temperaturu u prostoriji, uključe svetlo i zaključaju vrata, pa čak i da naruče hranu putem interneta.

Razvoj komponenti pametnog doma i napredak veštačke inteligencije, o čemu sam pisao u više navrata na ovim stranama, sigurno će uticati na dodatnu popularizaciju pametnih zvučnika, pa verujem da ćemo ih u skoroj budućnosti sve češće viđati. Moguće je da će u nekom momentu oni promeniti svoj oblik i namenu, odnosno da će se njihov „pametni“ deo transformisati u poseban uređaj. Za sada, međutim, simbioza zvučnika i računara – da parafraziram poznati dijalog iz filma Kazablanka – deluje kao „početak jednog divnog prijateljstva“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *