Inspirisani životom

Pogledaj sve kategorije

2016 - Oct - 25

Uvek se iznenadim kada neko izjavi da je određeno tehnološko rešenje doživelo svoj vrhunac i da dalji napredak nije moguć. Kao da nam realnost u toliko mnogo primera do sada nije pokazala kako se inovativnost ljudi uvek izbori za više i bolje, a novi sveži pogledi na problem i neuobičajeni pristupi pronalaženju rešenja otvore vrata neslućenim mogućnostima i brojnim poljima primene.

Uzmimo, na primer, baterije. Način na koji one funkcionišu decenijama unazad i njihova zavisnost od ugljeničkih jedinjenja i opasnih hemikalija ne samo da ograničava kapacitet i dimenzije agregata, već ozbiljno ugrožava čovekovu okolinu i zdravlje planete. Rešenje su potpuno novi materijali. Nedavno je tim istraživača sa američkog univerziteta MIT uspeo da proizvede super-kondenzatore bazirane na metal-organskim strukturama, sposobne da pohrane i čuvaju neuporedivo veće količine energije od postojećih karbonskih. Očekuje se da će ovi materijali odigrati važnu ulogu u praktičnoj primeni i uvođenju obnovljivih izvora energije u masovnu upotrebu.

Ključna reč u prethodnom primeru je „organski“. Naime, naučnici u poslednje vreme sve više pokušavaju da kombinuju organske komponente i oponašaju mehanizme iz prirode. Tako smo dobili veštačko vlakno neverovatne jačine nastalo kopiranjem paukove mreže, ili tanku i laganu bio-plastiku čija je struktura u potpunosti inspirisana prozirnim krilima insekata. Još bolji primer spoja zelene tehnologije i novih materijala je biorazgradiva pena koja bi trebalo da zameni stiropor, a koja se proizvodi od otpada u poljoprivredi (stabljike, ljuske i opne) povezanih korenjem pečuraka. Ima i bizarnih ali ništa manje uspešnih priča, poput one o super-lepku koji materijale spaja na molekularnom nivou, nastalom kao imitacija bakterija koje razgrađuju tkivo.

Koji god od primera da pogledamo, uvek su osnovna inspiracija život i priroda kao nepresušni izvor praktičnih rešenja. Uostalom, napredak tehnologije u ljudskoj istoriji i jeste posledica potrebe čovečanstva da razume svet oko sebe i tako naučene principe primeni u svoju korist. Sledeći korak je da postignemo da naša korist bude istovremeno na dobrobit planete i ostalih živih bića od kojih umnogome zavisi i naša budućnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *