Kad nas mašine poznaju

Pogledaj sve kategorije

2016 - Oct - 18

Definitivno zalazimo u eru u kojoj će jedna od glavnih tema tehnološkog razvoja biti veštačka inteligencija. Neke naprednijeprimene, onako kako ih predstavljaju filmovi naučne fantastike, još uvek su rezervisane za istraživačke centre i vodeće svetske univerzitete, ali rešenja koja zalaze u oblast sposobnosti softvera da „uči“ i „razmišlja“ polako ali sigurno ulaze u masovnu upotrebu.

Uostalom, o različitim primerima sam do sada više puta pisao na ovim stranama. Jedan od najočiglednijih su digitalni pomoćnici koji se ugrađuju u mobilne telefone, tablete i računare, a od nedavno i u druge vrste uređaja poput pametnih zvučnika, sistema za navigaciju i zabavu u vozilima ili pametnih kuća. Njihova glavna osobina je sposobnost da „razumeju“ glasovne komande i odgovaraju prirodnim jezikom, slično kao da nam se obraća stvarna osoba. Zbog toga se razvojni timovi i odlučuju da ih personalizuju nadevanjem imena – Siri (Epl), Kortana (Majkrosoft), Aleksa (Amazon). Gugl je nedavno predstavio svoje novo rešenje Gugle Asistent, koje još uvek nema „lično“ ime, ali zauzvrat obećava neke naprednije funkcije koje za osnovu imaju neverovatnu količinu podatka kojima raspolaže najveći internet pretraživač na svetu. Sa druge strane, Samsung je odlučio da kupi startap kompaniju čiji se digitalni pomoćnik zove Viv, a iza čijeg kreiranja stoji čovek koji je osmislio Eplov Siri sistem.

Jedan od osnovnih zadataka ove vrste softvera jeste da nauče što više o nama i našim navikama, pa da onda na osnovu toga predviđaju naše želje i potrebe i umesto nas obavljaju zadatke. Prost primer je analiza podataka o tome na kojoj se lokaciji nalazimo i kakva je vremenska prognoza, vremenu kada obično večeramo, hrani koju volimo, koliko smo kalorija u toku dana potrošili i slično. Na osnovu toga naš „pomoćnik“ nam može predložiti restoran u blizini, preuzeti meni sa interneta, naručiti taksi i rezervisati sto. Da bi sve ovo funkcionisalo potrebno je da postoje servisi koji „mašinama“ omogućuju direktnu komunikaciju i dostupnost informacija, ali je to nešto na čemu softverski stručnjaci rade godinama unazad, upravo sa idejom praktične primene veštačke inteligencije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *