Prednost koja pravi razliku

Pogledaj sve kategorije

2016 - Oct - 11

Kao najbolji recept za opstanak, jačanje i napredak velikih IT kompanija pokazala se kombinacija proizvodnje hardvera, razvoja softvera i ponude različitih usluga najširoj publici. Iz koje god od ove tri oblasti da je neki od giganata informatičkog doba krenuo, nekako se priča završila na dobro uklopljenoj sinergiji šarolike ponude.

Verovatno najočigledniji primer za to je Epl, baš zbog toga što se u jednom momentu, slepo prateći izvorne postavke na kojima je kompanija nastala, našao na rubu propasti. Spasla ih je genijalnost Stiva Džobsa (šta god ko o njemu lično mislio) i njegovo insistiranje na uvođenju servisa za onlajn prodaju muzike u kombinaciji sa ajpod audio plejerima. Nakon toga su samo nadograđivali dobro oprobani recept, uvodeći mobilne aplikacije i elektronske knjige za telefone i tablete, video sadržaje za Epl TV uređaje itd. Zbog toga je i Amazon, najveća onlajn prodavnica na svetu, danas jednako uspešan proizvođač hardvera (tableti, elektronski čitači knjiga, pametni zvučnici…) i ponuđač različitih vrsta mrežnih usluga. Majkrosoft je, kao jedna od najpoznatijih softverskih firmi, izbegavao da proizvodi računare i telefone kako ne bi postao konkurencija mreži svojih partnera, ali su na kraju neminovno završili sa sopstvenim hardverskim rešenjima i novim uslugama. Otuda je i Gugl pre neki dan predstavio svoje telefone (raniju Neksus seriju su razvijali partneri), pametne zvučnike i sistem za virtuelnu realnost. Time su ozbiljnije ušli u neke oblasti u kojima se do sada nisu direktno nadmetali na tržištu i postali još ozbiljniji konkurent ostalima.

E sad, kao i u svim ranijim slučajevima, hardver je tu uglavnom radi softvera i usluga, da posluži kao platforma za virtuelne proizvode koji ne mogu da postoje sami od sebe. Softver i usluge su ono što vezuje korisnike na duži period, što generiše najveći deo profita i garantuje budućnost kompanije. Mogućnost da kontrolišete hardver na kome funkcioniše vaš softver i da ceo sistem integrišete u jedinstvenu dobro uklopljenu celinu, samo je dodatna prednost. Prednost koja pravi razliku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *