Kako je suđeno

Pogledaj sve kategorije

2017 - Apr - 04

Premda većini čitalaca, pogotovo mlađoj publici, mogućnost pristupa sadržajima na internetu može izgledati kao nešto što se podrazumeva, moram da podsetim da je veb servis – za većinu sinonim za internet – ovih dana napunio tek 28 godina. Ako uzmemo u obzir da su ga u prvoj dekadi koristili uglavnom samo odabrani u naučnim institucijama i IT kompanijama, možemo slobodno da kažemo da se radi o pojavi koja tek izlazi iz tinejdžerskih dana. Takođe je manje poznato da veb ima tvorca, imenom i prezimenom, i da ta čast pripada gospodinu koji se zove Tim Berners Li, a koji je u međuvremenu od britanske kraljica zasluženo dobio titulu „ser“.

On se ovih dana, baš povodom pomenute godišnjice, oglasio porukom da ga brine u šta se njegovo „čedo“ izrodilo i da je potrebno pod hitno preduzeti neke korake kako bi se situacija popravila. Kao negativne trendove ističe činjenicu da se ljudi uglavnom informišu putem društvenih mreža na kojima se kao požar šire lažne vesti, masovno prikupljanje ličnih podataka o korisnicima od strane oglašivača, vlada i drugih zainteresovanih strana, kao i forsiranje informacija koje odgovaraju korporacijama od čijih oglasa zavise pretraživači i društvene mreže. Sve to ukida slobodu govora i demokratiju, osnovne principe zbog kojih su nastali veb i internet.

Gospodin Berners Li je i ranije ukazivao na probleme interneta i predlagao rešenja da se oni isprave. To mu je, u ostalom, u opisu dužnost predsedavajućeg W3 konzorcijumom, telom zaduženim za uspostavljanje i održavanje veb standarda. Na žalost, neke od njegovih boljih ideja u prošlosti nisu sprovedene u delo, najviše zbog toga što veb u suštini oblikuju sami korisnici, odnosno njihovi zahtevi i navike, koliko god bile upravljane komercijalnim razlozima. Dete se otrglo kontroli i sada je teško prevaspitati ga. Zbog toga mi se čini da nije kako je zamišljeno, već kako je suđeno, ali se takođe nadam da će barem deo napora da se internet učini boljim mestom za sve nas uroditi plodom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *