Kratak predah ili nešto drugo

Pogledaj sve kategorije

2013 - Feb - 17

Mobilni telefoni su jedna od retkih oblasti IT industrije, ali i bilo koje druge privredne grane, kojoj globalna kriza nije naškodila. Naprotiv, u godinama kada prodaja po pravilu opada, broj telefona isporučenih tržištu konstantno raste, i to po stopi koja bi mogla biti smatrana velikim uspehom i u mnogo srećnijim vremenima. Tako je bilo sve do godine koju smo nedavno ostavili za sobom. Prema jednom izveštaju poznate istraživačke kuće Gartner, u 2012. smo prvi put od 2009. imali pad prodaje telefona na globalnom tržištu.

Sudeći prema brojkama do kojih su oni došli, pad je neznatan i znosi svega 1,7 odsto. Ne treba da zaboravimo da to i dalje znači kako je čak milijardu i sedamsto pedeset miliona novih telefona pronašlo svoj put do korisnika, što je brojka od koje zastaje dah. Zanimljivo je da su više od pedeset procenata “kolača” među sobom podelili Samsung i Apple, prvi sa gotovo 390 miliona različitih modela uređaja, a drugi sa 130 prodatih iPhone aparata. Još jedan bitan podatak govori o tome da je tržišni udeo Android platforme u poslednjem kvartalu bio skoro 70%, sledio je iOS sa 21odsto, dok su ostali sistemi pokupili samo “mrvice” koje su preostale.

Šta ova informacija može da znači? Analize govore da bi u 2013. godini na momenat zaustavljeni rast mogao da se nastavi i da se može očekivati prodaja 1,9 milijardi aparata, od čeka će čak milijardu bili “pametni” telefoni. Ostaje, naravno, da vidimo da li će se predviđanje i ostvariti, odnosno da li se ovde radilo samo o kratkom predahu. Nadam se da ću sledeće godine u ovo vreme biti u prilici da sa vama ponovo komentarišem dešavanja na tržištu.

Zanimljivost: Broj prodatih pametnih telefona u poslednjem kvartalu 2012. bio je veći za bezmalo 40% u odnosu na isti period u 2011. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *