Čekajući Pejpal

Pogledaj sve kategorije

2013 - Feb - 24

Dok u našoj zemlji sa velikim nestrpljenjem čekamo da konačno profunkcioniše sve popularniji sistem sigurnog i jednostavnog onlajn plaćanja zvani Pejpal, u svetu se ova oblast sve više razvija i unapređuje. Trgovina putem interneta toliko je napredovala i postala sveprisutna, da ljudi traže načine kako da sistem plaćanja bude što lakši i bezbedniji. Zbog toga imamo sve više takozvanih „digitalnih novčanika“ (eng. digital wallet ili e-wallet).

Ideja je jednostavna, povežete svoj digitalni novčanik – u obliku računarske ili mobilne aplikacije – sa jednim ili više izvora plaćanja (bankarski račun, kreditne kartice, elektronski keš) i od tog momenta on postaje jedino što vam treba za onlajn trgovinu. Prednost je što nikome ne dajete direktno broj kartice ili računa, a sam sistem digitalnog novčanika brine o sigurnosti podataka. Pejpal nudi upravo ovakvo rešenje za posredovanje, pa je stoga toliko i popularan. Još i više – ako je elektronski novčanik aplikacija na vašem telefonu, možete na isti način da plaćate i u fizičkom svetu, odnosno u prodavnicama gde kupujete svakodnevne namirnice. Popularizacija NFC (eng. Near Field Communication) tehnologije za brzo povezivanje uređaja samo dodatno pomaže da ceo proces.

Ako je za utehu, i u razvijenom je svetu ova oblast još uvek u povoju. Najnovije studije pokazuju da, na primer, svega 51 odsto američkih onlajn kupaca uopšte razume kako funkcionišu digitalni novčanici, odnosno zna da postoje i drugi načini onlajn plaćanja osim kartica i Pejpala. Samo 12% njih je koristilo Gugl Volet, Masterkard Pejpas ili Skvervolet. Sve to govori da digitalni novčanici još uvek nisu sakupili kritičnu masu korisnika i da će svi koji promovišu nove tehnologije morati dodatno da porade na edukaciji tržišta. U međuvremenu, valjda ćemo i mi dočekati Pejpal.

Zanimljivost: Kada se pojavio 1999., Pejpal je proglašen za jednu od deset najgorih poslovnih ideja te godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *