Novi silicijum

Pogledaj sve kategorije

2013 - Mar - 03

U vremenu kada je brzinu kojom se usavršava tehnologija i menja IT industrija veoma teško pratiti, mnogi se pitaju šta je sledeće, odnosno koje bi to pojedinačno otkriće moglo da donese revolucionarni napredak. Premda je teško donositi konačan sud kada znamo na koliko se inovativnih tehnologija intenzivno radi – od upravljanja uređajima snagom misli, do računara delimično napravljenih od organskih jedinjenja – čini mi se da postoji nešto što bi uskoro moglo da promeni svet. Radi se o materijalu neverovatnih osobina o kome sve češće imamo priliku da slušamo i čitamo.

Grafen, kako je nazvan ovaj novi, gotovo savršeni materijal, u osnovi je saćasta struktura ugljenika koja ima debljinu samo jednog atoma, pa je praktično dvodimenzionalan. Zbog toga je grafen nepojmljivo lagan, gotovo providan, ali istovremeno 300 puta čvršći od čelika. Pri tome je izuzetan provodnik, a najnovija otkrića pokazuju i da ima neverovatnu moć skladištenja energije. Pored naučnika širom sveta, a često i u saradnji sa njima, na istraživanju grafena rade i sve vodeće IT kompanije. U igri su milijarde dolara istraživačkih fondova. Zbog toga je realno očekivati da će u dogledno vreme proizvodnja biti pojednostavljena, a samim tim i cena spuštena na razuman nivo za masovnu primenu.

Broj mogućih primena je takođe impozantan. Kreće se u rasponu od proizvodnje provodnika, čipova i svih vrsta elektronskih komponenti, preko savitljivih ekrana za mobilne uređaje, do novih baterija koje će biti male i lagane, a dopunjavaće se za svega nekoliko sekundi. Tu su i mnogo efikasnije solarne ćelije, te razne vrste filtera, detektora i grafenskih bio-uređaja. Naučnici koji su ga prvi proizveli dobili su pre 3 godine Nobelovu nagradu, a kada grafen bude široko dostupan, biće to nagrada za sve nas.

Zanimljivost: Silicijum je hemijski element, a silikon polimer silicijuma koji se koristi za izolaciju i vezivanje. Zabunu izazva sličnost engleske reči za silicijum (silicon) i silikon (silicone).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *