Kuda dalje

Pogledaj sve kategorije

2013 - May - 12

Kada pogledamo karakteristike savremenih pametnih telefona – sa ekranima u punoj HD rezoluciji, gigabajtima memorije i procesorima koji po performansama uveliko prevazilaze one u računarima od pre samo nekoliko godina – ne možemo a da se ne zapitamo šta je sledeće, odnosno kojom brzinom i u kom pravcu bi mogao da se kreće razvoj ovih uređaja. Osim toga, sve više kompanija dolazi do neminovnog zaključka da budućnost i ogroman prostor za zaradu leži baš u mobilnim tehnologijama, pa se sopstvenim rešenjima uključuju u tržišnu utakmicu.

Nakon glasina o tome da Fejsbuk proizvodi svoj telefon i konačne potvrde da se u stvari radi o softverskom rešenju za nadogradnju Android operativnog sistema, slične vesti, samo ovoga puta malo konkretnije, stižu iz kompanije Amazon. Naime, najveća svetska onlajn prodavnica već neko vreme proizvodi i sopstvene hardverske uređaje iz porodice Kindl. Sada su izgleda odlučili da ponudu pojačaju telefonima. Važna vest je da će jedan od dva planirana modela posedovati poseban 3D ekran za koji nisu potrebne naočare, a koji će korisničko okruženje prikazivati kao neku vrstu hologramske slike. Još i više – korisnici će moći da upravljaju telefonom pokretima očiju, što je već delimično implementiramo na nekim Samsungovim modelima.

Očigledno je, dakle, da bi jedan pravac razvoja mogao da bude prevazilaženje „dodira“ i nove vrste ekrana (kako god da se to bude zvalo u budućnosti). Drugi važan trend su novi materijali (setite se priče o grafenu) i mnogo izdržljivije baterije koje pri tome ne zagađuju okolinu. Očekuje se i mnogo više direktne pametne komunikacije i razmene informacija između uređaja, u nekoj vrsti „interneta stvari“, o čemu sam takođe pisao. A sasvim je moguće i da nas u narednim godinama tehnologija iznenadi još zanimljivijim inovacijama. Uostalom, ne bi bilo prvi put.

Zanimljivost: Prvi mobilni telefonski razgovor obavio je Motorolin stručnjak Martin Kuper pre tačno 40 godina, a pozvao je svoje konkurente u Belovim laboratorijama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *